A nemzetközi nőnap alkalmából több rendezvényt is szervez az EP 

A nők elleni erőszak az emberi alapjogok megsértése – annak a nemi alapú megkülönböztetésnek a része, amely alapján megtagadják a nőktől a lehetőséget, hogy egyenlő jogokkal vegyenek részt a gazdasági, szociális, politikai és kulturális életben. A nemzetközi nőnap alkalmából az EP több rendezvényt is szervez a jövő héten.

A nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottság március 5-én „A nők elleni erőszak megakadályozása – kihívás mindenki számára” címmel rendez vitát a tagállami parlamenti képviselőkkel. A résztvevők megvitatják, hogy milyen jogszabályok léteznek ezzel kapcsolatban az uniós országokban, és mit tehet az EU a nők védelme érdekében.


Itt ismerteti majd az EU alapjogi ügynöksége annak az uniós felmérésnek az eredményét, amely a nőkkel szembeni nemi alapú erőszakot vizsgálta. Ez a témában készült eddigi legátfogóbb felmérés.


Március 5-én, szerdán Mikael Gustaffsont (baloldali, svéd), a nőjogi szakbizottság elnökét kérdezhetik olvasóink a témában a Facebookon.


Március 4-én és 5-én újságírói szemináriumot is szervez az EP „A nők és a választások: Vajon most más lesz?” címmel a nők európai politikában betöltött szerepéről, az európai választásokhoz közeledve.


Március 8-tól az ARTE francia–német műsorszolgáltató online ingyen elérhetővé teszi a nőnap témájához kapcsolódó „Die Fremde” (Az idegen) című filmet három hónapon át, 24 nyelven. A film 2010-ben megkapta az EP filmdíját, a Lux-díjat.


A jobb oldali linken élőben követheti a fenti eseményeket, az #IWD14EP hashtag használatával pedig kommentálhatja is őket.