Szellő Gábor: Manapság 

Az EP környezetvédelmi szakbizottsága november 24-én szavaz arról, hogy a könnyű nejlonzacskók használatát 2017-re 50%-kal, 2019-ig pedig 80%-kal kell visszaszorítani a 2010-es mutatókhoz képest. Az EP felmérése szerint az európaiak évente fejenként közel 200 nejlonszatyrot használnak, a zacskók pedig szennyezik a környezetet és a természetes vizeket.

Az EP felmérése szerint 2010-ben minden egyes uniós polgár kb. 198 nejlonzacskót használt, ennek 90 százaléka a könnyebb, ritkán újrahasznált, általában azonnal kidobott fajta.


Az uniós országok adók, díjak, piaci korlátozások vagy tiltások révén érhetik el, hogy az üzletek ne biztosítsanak ingyen nejlonzsákokat.


2019-ig a zöldség-gyümölcs csomagolására használt nejlonzsákokat újrafeldolgozott papírból, vagy lebomló és komposztálható anyagokból készült tasakoknak kell felváltania.


Margrete Auken (zöldpárti, dán), a téma parlamenti felelőse szerint a megfogalmazott kötelező célokkal nagyban vissza lehet szorítani a nejlonzacskók használatát, ahogy azt néhány ország példája jól mutatja.


A cikket, amely először 2014. április 28-án jelent meg az EP honlapján magyarul, Szellő Gábor szabadúszó fényképész Manapság című fotójával illusztráltuk.