Dióhéjban a kibocsátáskereskedelmi-rendszer reformjáról 

 
 

Megosztás itt: 

Az ETS célja a klímaváltozás megfékezése és a zöld beruházások ösztönzése © BELGA_AGEFOTOSTOCK 

Az EP-képviselők július 7-én vitáznak és 8-án szavaznak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) reformja kapcsán. Az ETS célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. A jogszabály a kibocsátási kvóták felborult kereslet-kínálati egyensúlyához nyúlna hozzá, ez ugyanis most akadályozza a zöld beruházásokat.

Az ETS célja, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az erőművek, légi társaságok, vállalatok szabadon kereskedhetnek a kibocsátási kvótákkal, amelyek azt határozzák meg, hogy mennyi szennyező anyagot lehet a levegőbe bocsátani.


A kvótákat pénzért lehet adni-venni, mégpedig olyan áron, amely hosszú távon a zöld beruházásokat támogatja, és nem teszi kifizetődővé a túlzott szennyezést.


Piaci egyenlőtlenségek


A kvóták jelenleg nagyon olcsóak, mivel csökkent irántuk a kereslet, többek között a gazdasági válság miatt. Ugyanakkor a kínálati oldalon nem történt mozgás.


2013-ban több mint 2 milliárdos többlet volt a kvótapiacon a jelenlegi kibocsátás mértékéhez viszonyítva, amely 2020-ra akár a 2,6 milliárdot is meghaladhatja. Egy kvóta egy tonnányi szén-dioxid kibocsátását jelenti.


A többlet csökkenti a zöld beruházások iránti hajlandóságot, és ezzel az ETS hatékonyságát is veszélyeztetheti.


A megoldás


2013 júliusában az EP a 2014-2016 évekre tervezett széndioxid-kibocsátási kvóták egy részének 2019-2020-ig történő befagyasztása mellett döntött, ez azonban csak átmeneti megoldást jelent.


Az ilyen egyenlőtlenségeket a jövőben egy „piaci stabilitási tartalék” létrehozásával védenék ki. Ez úgy működne, hogy ha a kvótatöbblet meghalad egy bizonyos szintet, a felesleget ebbe a tartalékba irányítják, hogy ne boruljon fel a piaci egyensúly. Amennyiben szükséges, a tartalékból a kvótákat vissza lehet irányítani a piacra is.


Májusban az EP és a tagállamok képviselői megállapodtak a rendszer szabályairól és annak 2019-re történő létrehozásáról. (Az Európai Bizottság eredeti tervei szerint ez csak 2021-ben történt volna meg.)


A megállapodás szerint a 2020-ig fel nem használt kvótákat nem irányítják vissza a piacra, hanem a stabilitási tartalékban hagyják.


Következő lépések


Az EP-képviselők július 7-én délután vitáznak és 8-án szavaznak a megállapodásról a plenáris ülésen.