Többet kell tenni a nők elleni erőszak visszaszorításáért a Parlament szerint 

 
 

Megosztás itt: 

Az Európai Parlament épülete narancssárga kivilágításban 

2016-ot írunk, és még mindig nem mondhatjuk, hogy a nők és a férfiak egyenlők - Európában minden harmadik nő esik erőszak áldozatául 15 éves kora után. A nők elleni erőszak kiküszöbölésének nemzetközi napja alkalmából az EP-képviselők azt kérik, hogy az EU csatlakozzon a nők elleni erőszak megakadályozását és visszaszorítását célzó isztambuli egyezményhez, és november 25-én, pénteken narancssárgába öltöztetik a Parlament épületét.

HU_IWD2016_orange20_hu.jpg 

Narancssárga a nők elleni erőszak nélküli jövőért

November 25-én, pénteken narancssárga kivilágítást kapnak az Európai Parlament épületei, hogy a nemzetközi kampányhoz csatlakozva az EP-képviselők ezzel is támogassák a nők elleni erőszak visszaszorítását.

Isztambuli egyezmény

A nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó isztambuli egyezmény az első jogilag kötelező nemzetközi megállapodás, amely bűncselekménnyé nyilvánítja a nemi alapú erőszakot és jogi eszközöket tartalmaz a bűntettek megelőzéséhez, a büntetéshez, valamint az áldozatok védelméhez.

A megállapodás 2014 augusztusában lépett életbe, és bár az EU-ban minden tagállam aláírta, végül közülük csak 14 ratifikálta, Magyarország nem. A héten Martin Schulz EP-elnök levelében arra kérte az EU Tanácsának elnökségét, hogy gyorsítsa fel a csatlakozási folyamatot és szólítsa fel a tagállamokat az egyezmény mielőbbi ratifikációjára.

Anna Maria Corazza Bildt (néppárti, svéd) témafelelős hangsúlyozta: „A nők elleni erőszak súlyos, Európa-szerte előforduló bűncselekmény. A nők és lányok minden nap ki vannak téve az erőszaknak, diszkriminációnak és zaklatásnak, akár otthon, vagy máshol, akár a közösségi médiában. Állásfoglalásunkban arra kérjük a tagállamokat, hogy ratifikálják és hajtsák vére az isztambuli egyezményben foglaltakat, az EU Tanácsát pedig arra, hogy gyorsítsa fel az EU csatlakozását az egyezményhez”.

Christine Revault D'allonnes Bonnefoy (szocialista, francia) témafelelős elmondta: „A nők elleni erőszak a diszkrimináció egyik véglete, az emberi jogok súlyos megsértése. Fontos, hogy az EU ratifikálja az isztambuli egyezményt, amely konkrét eszközöket tartalmaz, hogy hatékonyabban megelőzzük az erőszakot, megvédjük az áldozatokat és bíróság elé állítsuk a vétkeseket”.