Az emberek 80%-a internetezett legalább heti egyszer tavaly az Eurostat adatai szerint. Online olvassuk a híreket és tartjuk a kapcsolatot az ismerőseinkkel, de vajon készek vagyunk a hivatalos ügyeinket is teljes mértékben az interneten keresztül intézni? Megkönnyítené a kapcsolatot a döntéshozókkal, képviselőkkel? Eléggé biztonságos az ügyintézés online? Az e-demokrácia lehetőségeiről és veszélyeiről vitáztak az EP-képviselők a szerdai plenáris ülésen, csütörtökön szavaznak jelentésükről.

Többek között Franciaországban, Németországban és Hollandiában is tartanak nemzeti választásokat idén, így az interneten történő szavazás és ennek biztonsági kérdései is előtérbe kerültek az EU-ban. Hollandiában a március15-i választások kapcsán a kormány úgy döntött, hogy a potenciális veszélyek miatt csak személyesen, papíron lehet szavazni, holott 2007-ig használtak gépeket is a szavazóhelyiségekben, ami azonban könnyen manipulálhatónak bizonyult.


Ezzel szemben Észtországban például 2005 óta rendszeresen élnek az e-szavazás lehetőségével, és a tapasztalat pozitív, az online szavazás biztonságos.


Az észt példával élve az Európai Parlament jelentéstervezetében rámutat, hogy annak érdekében, hogy más tagállamokban is sikeres legyen az e-szavazás bevezetése, biztosítani kell a teljes népesség tényleges részvételét. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a biztonságos, nagy sebességű internetkapcsolatok, és az elektronikus személyazonossággal kapcsolatos biztonságos online infrastruktúra is fontos előfeltételei az e-szavazás sikerességének.


E-demokrácia, e-kormányzat, e-kormányzás


A Parlament jelentésében a hagyományos demokrácia információs és kommunikációs technológiai eszközökkel való támogatásaként és fellendítéseként határozza meg az e-demokrácia előnyeit, amely így kiegészítheti és megerősítheti a demokratikus folyamatokat (például az e-kormányzat, e-kormányzás, e-mérlegelés, e-részvétel és e-szavazás útján).


A jelentés kitér az e-kormányzat és az e-kormányzás fogalmára és ösztönzésére is. Az e-kormányzat a digitális technológiák közszférában való használatára utal, különösen az elektronikus tájékoztatásra, illetve az állami hatóságok elektronikus szolgáltatásaira (például a gyorshajtási bírság kifizetése).


Az e-kormányzás ezzel szemben az infokommunikációs technológiák használatával olyan csatornákat hozna létre, amelyek lehetővé teszik, hogy az érintett felek véleményt mondhassanak a kormány politikatervezési folyamatairól (például elektronikus nyilvános konzultációk révén arról, hogy meg kell-e változtatni a sebességhatárt). További részletek videónkban.