Úton egy hatékonyabb közös európai menekültügyi rendszer felé 

 
 

Megosztás itt: 

A jelenlegi európai menekültügyi rendszer nem képes megbirkózni a kontinensre érkező migrációs hullámmal, sem a mára már több ezer eltűnt menekült gyermek problémájával.

Csak Görögországba és Olaszországba több mint 354 ezren érkeztek 2016-ban, az uniós menekültügyi rendszer reformja és átalakítása minden eddiginél sürgetőbb kérdés. Cecilia Wikström (liberális, svéd) a szabályok átfogó reformjáról szóló jelentéstervezetét csütörtökön ismerteti az állampolgári jogi szakbizottság előtt.

Az Európai Bizottság 2016 áprilisában ismertette a közös európai menekültügyi rendszerre vonatkozó reformját, amely öt javaslatot tartalmaz. Ezek közül az egyik célja, hogy méltányos és fenntartható rendszert dolgozzon ki a menedékkérők tagállamok közötti elosztására, mégpedig a dublini szabályok reformjával.

A dublini rendszer

A dublini szabályok határozzák meg, hogy mely esetekben mely uniós ország felelős a menedékkérelmek elbírálásáért. A rendszert a menedékkérelmek minél gyorsabb elbírálása érdekében hozták létre, valamint ez biztosítja, hogy egy adott kérelmet egy tagállamban vizsgálnak ki.

A szabályok megalkotásakor azonban nem volt cél, hogy a felelősség megfelelő és igazságos elosztását is garantálják a tagállamok között. A jelenlegi rendszerben főszabály szerint a menedékkérelmet abban az országban kell elbírálni, ahol a kérelmező belépett az EU-ba.

Ennek következményeként néhány tagállamba alig érkeznek menedékkérők, míg mások már nem tudnak megbirkózni a menekültáradattal és garantálni a szabályok által előírt folyamatokat.

10 ezer menekült gyermek tűnt el Európában 2016-ban

A kísérő nélküli gyermekek védelme és a családok egyben tartása például külön nehézséget okoz a tagállamok számára, ez az egyik fő oka annak, hogy az EU a rendszer mielőbbi reformját javasolja.

Az Europol adatai szerint 2016-ban mintegy 10 ezer kiskorú menekült gyermek tűnt el Európában, miután a kontinensre érkezett. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentéséből pedig kiderül, hogy a 2016. január 1. óta az EU-ba érkezett migránsok 35%-a kísérő nélküli gyermek. 2015-ben 85,482 kiskorú kért egyedül menedéket az Unióban.

Az EP álláspontja a dublini rendszer reformjáról

Cecilia Wikström (liberális, svéd) a dublini szabályok átfogó reformjáról szóló jelentéstervezetét csütörtökön ismerteti az állampolgári jogi szakbizottság előtt. A vitát élőben lehet követni honlapunkon is.