A sajtószabadság világnapja 2017: hogyan ismerjük fel az álhíreket?  

 
 

Az európaiak csaknem fele, a magyarok pedig több, mint fele elsősorban a közösségi média oldalain követi a híreket és továbbítja azokat - általában anélkül, hogy leellenőrizné a forrásukat. A hamis információk és az álhírek így egyre könnyebben és gyorsabban terjednek, a sajtószabadság világnapja alkalmából a Parlament emberi jogi albizottsága ezért ezt a problémát állítja csütörtöki ülésének középpontjába. Rövid útmutatónkból kiderül, hogyan ismerhetjük fel az álhíreket.

„Fake news”, vagyis az álhírek

Az álhírek problémája nem új keletű, de a közösségi médiának köszönhetően mára vírusszerűen is terjedhetnek az interneten - a felmérések szerint tízből hat hírt anélkül osztanak meg, hogy elolvasnák őket.

A valódi hírnek tűnő félretájékoztatás célja, hogy manipulálják az olvasókat - hamis információt terjesztenek például politikai céllal.

Videónkban látható rövid útmutatónkban fogódzkodót adunk ahhoz, hogyan ismerhetjük fel az álhíreket és hogyan vehetjük fel a harcot ellenük.

Nincs demokrácia médiaszabadság nélkül

Az Európai Parlament szerint a szabad sajtó a demokrácia elengedhetetlen része, ezért minden évben a sajtószabadság világnapján felhívja a figyelmet annak fontosságára.

Az emberi jogi albizottság csütörtöki ülésén a Riporterek Határok Nélkül mutatói alapján megvitatja, hogy milyen a sajtó helyzete napjainkban világszerte. A vita kiemelt témája azonban idén az álhírek és a félretájékoztatás problémája, az EP-képviselők arról is beszélnek, hogy hogyan veheti fel Európa a harcot az álhírek ellen.

„Amikor sajtószabadságról beszélünk, az internetet is vizsgálnunk kell és annak helyzete számos aggodalomra ad okot. Szinte minden második európai a közösségi médiából tájékozódik, ami nagyon megkönnyítette a hamis hírek terjedését. Egyre jobban aggódunk a dezinformálás és a gyűlöletbeszéd miatt, amit a fiatalok körében a radikalizálódás és fundamentalizmus erősítésére használnak” - mondta Antonio Tajani az EP elnöke a sajtószabadság világnapja kapcsán.

Egykori újságíróként magam is tanúsíthatom, hogy a független újságírói munka alapvető fontosságú. Ezen szabadság hiányában nem lehet a politikát ellenőrizni, nincs hatékony korrupció elleni küzdelem, jó kormányzás és döntési szabadság sem.

Antonio Tajani, az EP elnöke 
Idézet megosztása: