Migráció Európába 

 
 

Megosztás itt: 

Migráció Európába: afgán menekültek próbálnak a tengeren át Görögországba jutni Törökországból. ©UNHCR/Achilleas Zavallis 

A migráció kihívásokat és lehetőségeket is jelent Európa számára. Összefoglaltuk, hogyan kezeli az EU a bevándorlást, a menekültügyet és a migrációs válságot.

Az Európába érkező példa nélküli emberáradat kihívás elé állítja az EU-t, amely számos intézkedést hoz a helyzet kezelésére. Ezek érintik először is a legális és az illegális bevándorlás kérdését, másodszor pedig a menekültügyi szabályok uniós szintű összehangolását. A válság megoldásához emellett az EU szerint szükség van a határok megfelelő őrizetét biztosító intézkedésekre és arra is, hogy a tagállamok egyenlő mértékben kivegyék a részüket a munkából.

Bevándorláspolitika az EU-ban

Az EU bevándorláspolitikája szabályozza a legális és az illegális migráció kérdését is.

Az Unió hatáskörébe tartozik, hogy meghatározza az egyes tagállamokba érkező vagy ott tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok belépésének és tartózkodásának feltételeit. A tagországok viszont meghatározhatják, hogy hány harmadik országbeli állampolgárt engednek be munkavállalás céljából.

Az EU ösztönözheti, akár pénzügyileg is támogathatja, hogy a tagállamok segítsék a területeken élők beilleszkedését, de nem hangolta össze ezen a téren a tagállami szabályokat.

Az illegális migrációt az EU főként hatékony visszatérési politikája segítségével csökkenti, szigorúan az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett.

A Lisszaboni Szerződés hatálybalépése óta a Parlament társjogalkotóként aktívan részt vesz az illegális és legális bevándorlással foglalkozó új jogszabályok elfogadásában.

Az EU bevándorláspolitikájáról szóló ismertetőnkben összegyűjtöttük a főbb tudnivalókat a témában.

Az EU menekültügyi politikája

Az EU 1999 óta dolgozik egy közös európai menekültügyi rendszer kialakításán. Ahhoz, hogy a rendszer megfelelően működjön, a következő elemeket kell magában foglalnia:

  • közös eljárások a menekültstátusz megítélése és visszavonása tekintetében,
  • olyan szabályok, amelyek meghatározzák, hogy mely tagállam köteles a menedékjog iránti kérelem elbírálására
  • a befogadási körülményekre vonatkozó szabályok,
  • a harmadik országokkal való partnerség és együttműködés.

 

Az Európai Parlament a menekültüggyel kapcsolatos jogalkotásban 2005 óta társjogalkotó, súlya tehát az Európai Tanácséval azonos.

Az EU menekültügyi politikájáról szóló ismertetőnkben összegyűjtöttük a főbb tudnivalókat a témában.

A migrációs válság

Az elmúlt pár évben tapasztalt, a II. világháború óta nem látott mértékű népmozgás migrációs válsághoz vezetett Európában. 2015-ben és 2016-ban több mint 2,5 millióan jelentkeztek menedékért az EU-ban, 2017. első félévében pedig mintegy 2030 ember veszítette életét a Földközi-tengeren, ahogy próbált a kontinensre jutni.

Az EU külső határainak ellenőrzését végző Frontex ügynökség adatai szerint 2015-ben és 2016-ban több mint 2,3 millióan léptek be illegális az EU-ba.

A Parlament és az EU szerint az vezet a válság megoldásához, ha az Unió frissíti a menekültügyi szabályokat, igazságosabb rendszert hoz létre a menedékkérők elosztásával a tagállamok között, megerősíti az Unió külső határainak védelmét és hatékonyabban lép fel az illegális migrációval szemben.

A migrációról Európa felé cikkünkben lehet további információt találni.