Hormonháztartást károsító anyagok: az emberek egészségét kell előtérbe helyezni 

 
 

Megosztás itt: 

Az EP blokkolta a Bizottság javaslatát, hogy néhány növényvédő szer alapanyagot vegyenek ki a hormonháztartást zavaró anyagok azonosítási kritériumai közül. Összeszedtük a főbb tudnivalókat.

A Bizottság néhány növényvédő szer alapanyagot levenne a hormonháztartást zavaró anyagok listájáról ©AP Images/European Union-EP 

Az uniós jog értelmében a növényvédő szerek csak a konkrétan megcélzott kártevők hormonháztartását zavarhatják. Ennek a törvénynek az alkalmazásához szükség van azonban a hormonháztartást károsító anyagok azonosítására szolgáló és tudományos kritériumokat tartalmazó uniós listára. A Bizottság javaslata ezekhez a tudományos kritériumokhoz kapcsolódott.

A mostani javaslat néhány növényvédő szer alapanyagát levette volna a hormonháztartást károsító anyagok listájáról, annak ellenére, hogy ezek közül néhányat kifejezetten az élő szervezetek (például a kártevők) hormonháztartásának megzavarására fejlesztettek ki.

A kritériumok pontos meghatározása nagyon fontos, hiszen az első lépcső az embert károsító anyagok jelenlétének csökkentésére.

„A Bizottság által javasolt kritériumok listája egyszerűen nem tudományos alapon készült” - mondta a döntés kapcsán Jytte Guteland (szocialista, svéd), az egyik jelentéstevő. A másik jelentéstevő Bas Eickhout (zöldpárti, holland).

Mi az az endokrin rendszer?

Ez a hormonokat termelő mirigyek rendszere. A hormonrendszer számos, a testben lezajló folyamatért felelős, többek között a szaporodásért, az anyagcseréért, a növekedésért, a só- és vízháztartás egyensúlyáért és a szívfunkciókért.

Mik azok a hormonrendszert károsító anyagok?

Ezek az anyagok megzavarják az endokrin rendszer működését - például blokkolják a sejtekben található érzékelő receptorokat.

Milyen egészségügyi problémákat okozhatnak ezek az anyagok?

Mára körülbelül 27 000, az endokrinromboló anyagokkal és azok emberekre és állatokra gyakorolt hatásaival foglalkozó kutatási jelentés készült el. Ezek az anyagok hozzájárulhatnak többek között a hormonokkal kapcsolatos rák, a tanulási nehézségek, vagy a cukorbetegség kialakulásához, az elhízáshoz, a meddőséghez.

Hol találkozhatunk a hormonháztartást károsító anyagokkal?

A hétköznapok során mindenütt találkozunk endokrinromboló anyagokkal. Megtalálhatóak az élelmiszerek csomagolásában, a bőrápolási termékekben, a kozmetikumokban, az építőanyagokban, az elektronikai termékekben, a bútorokban, a padlóburkolatokban, még gyermekjátékokban is.

Az Európai Parlament döntésének következtében a Bizottságnak most új javaslattal kell előállnia, amely figyelembe veszi a képviselők véleményét.