A nők helyzete a médiában: többet kell tenni a nemek közötti egyenlőségért 

 
 

Az EP-képviselők azt kérik, hogy az EU, a tagállamok és maga a média is fektessen több energiát a nemek közötti egyenlőség népszerűsítésébe és előmozdításába a szektoron belül.

A Parlament április 17-én elfogadta a médiaszektorban dolgozó nők támogatásáról szóló jelentést. Ennek értelmében kiállnak a nők és férfiak arányos megjelenítését támogató intézkedések, például a kvóták mellett.

Az EU-ban az újságírói és kommunikációs végzettséggel rendelkezők 70%-a nő, azonban a médiában csupán 30%-uk tölt be vezető pozíciót. A hírműsorok riportereinek és bemondóinak 37%-a, a kommentátoroknak, vagy szakértőknek pedig csak 18%-a nő.

„Fontos, hogy a nők jelen legyenek, hallassák hangjukat, és hogy szakértőként tekintsünk rájuk, mert a nők egy újfajta nézőpontot képviselnek” - mondta interjúnkban Michaela Šojdrova (néppárti, cseh), a médiaszektoron belül tapasztalt nemi egyenlőségről szóló jelentés szerzője.

Ebben hangsúlyozza, hogy a médiának óriási befolyása van a politikára és a társadalomra, ezért a nemzeti hatóságoknak és az uniós intézményeknek biztosítaniuk kell, hogy a nemek közötti egyenlőségért hozott intézkedések a gyakorlatban is megvalósulnak. Fontos, hogy a hatóságok ellenőrizzék és figyelemmel kövessék, hogyan alakul, és fejlődik-e a nők helyzete a médiában.

Emellett a jelentés felszólítja a médiában dolgozó szervezeteket, hogy frissítsék a belső szabályzatukat, beleértve a magatartási kódexet is, és lépjenek fel határozottan a nők zaklatása ellen.

„Biztosítanunk kell, hogy a nőket ne különböztessék meg hátrányosan, legyen szó munkahelyről, fizetésről vagy a felső vezetésért folyó versenyről”

Michaela Šojdrova EP-képviselő 
Idézet megosztása: 

Nemzetközi nőnap a Parlamentben

A nőjogi szakbizottság március 8-án, nőnap alkalmából parlamentközi ülést szervezett, amelynek többek között a nők médiában betöltött szerepe állt a középpontjában. Ennek kapcsán Michaela Šojdrova beszélgetett velünk a témáról, az interjú Facebook-oldalunkon megtekinthető.