Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése: az EU céljai és intézkedései 

 
 

Az Európai Unió számos intézkedést hoz annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hatékonyan lépjen fel a klímaváltozás ellen.

Az EU elkötelezett az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett ©AP Images/European Union-EP 

A klímaváltozás elleni fellépés részeként az EU-s országok vezetői már 2014-ben elkötelezték magukat amellett, hogy az Unió területén 2030-ra 40%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest. Ezt a párizsi klímamegállapodás is tartalmazza.

Ide kattintva infografikánkból megtudhatja, hogyan áll az EU a klímacélok elérésében.

Ahhoz, hogy az EU tartani tudja vállalásait, számos ambiciózus jogszabályt indított útjára.

Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének reformja

A rendszer az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagokra vonatkozik. Meghatároz egy szén-dioxid kibocsátási küszöböt, és ez alatt a határérték alatt a vállalatok csak szén-dioxid kvótákért cserébe szennyezhetik a levegőt, amelyekért pedig aukciók keretében fizetniük kell. A fel nem használt kvótát eladhatják.

Az ETS több mint 11 ezer erőművet és gyárat érint és az Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 45%-át lefedi. Az EU végső célja az, hogy 43%-kal csökkentse a kibocsátást a 2005-ös adatokhoz képest.

A kibocsátás-kereskedelmi rendszerről és reformjáról ide kattintva lehet többet megtudni.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása a többi ágazatban

Az iparon kívül eső ágazatokból, mint a közlekedés, vagy a mezőgazdaság származik az üvegházhatású gázok több mint fele az EU-ban. Ezeken a területeken az EU-s célkitűzés, hogy 30%-kal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Ahhoz, hogy ezt a vállalást tagállami szinten be tudja tartatni, az EU kötelező nemzeti kibocsátási küszöböket határoz meg a tagállamok számára (figyelembe véve a GDP-t) a 2013–2020-as időszakra.

Az egyes tagállamok célkitűzéseiről, és az alacsonyabb GDP-vel rendelkező országok támogatásáról ide kattintva lehet többet megtudni.

Az erdők védelmével a klímaváltozás ellen

Az erdők az üvegházhatású gázok 10,9%-át semlegesítik egy évben
az EU-ban (2014-es adat), ezért az Unió nagy hangsúlyt fektet a földhasználatra és az erdők szerepére a klímaváltozás elleni harcban.

A tagállamok a földhasználattal és az erdeik irtásával, fakitermeléssel is termelnek szén-dioxidot, az EU ennek a mértékén csökkentene. Többek között azt mondja, hogy ha az uniós tagállamok kiirtanak egy erdőrészt, akkor kötelességük legyen újat telepíteni helyette, vagy kompenzálják ezt a meglévő erdeik, termőföldeik és füves területeik fenntartható kezelésével.

Infografikánkon bemutatjuk, hogyan használná az EU az erdőket a CO2-kibocsátás ellensúlyozására.