Új uniós szabályozás az ökológiai gazdaságról és a bioélelmiszerekről (interjú) 

 
 

Megosztás itt: 

Az EP-képviselők április 19-én elfogadták az ökológiai termelés reformjáról szóló jelentést. Martin Häusling (zöldpárti, német) jelentéstevővel beszélgettünk az új szabályozás előnyeiről.

Martin Häusling az ökológiai termelésről 

Húsz hónapig tartottak a tárgyalások az ökológiai gazdálkodásról szóló uniós szabályozásról. Hogyan értékeli az eredményeket? Mik a legfontosabb pontjai a reformnak, és miért volt rájuk szükség?

A reformot az ökológiai gazdálkodás új kihívásaira szabtuk, a szektor rohamosan növekszik. A jövőben következetesebb ellenőrzést gyakorolhatunk a csalások megfékezésére, de hatékonyabbak lesznek a szennyeződések elleni intézkedések is (elkerülendő, hogy a bioélelmiszerek olyan meg nem engedett anyagokkal érintkezzenek, mint a kémiai növényvédő szerek - a szerk.).

Az importált ökológiai termékeknek ugyanazoknak az uniós szabályoknak kell megfelelniük, mint az európaiaknak. Az új szabályozás a mezőgazdasági termelésre, az állattenyésztésre és a vízgazdálkodásra vonatkozóan is tartalmaz rendelkezéseket, ezzel hatékonyabb információs rendszereket hozva létre a tagországok között és harmonizálva a kötelezettségeket és a minősítési rendszereket.

Az új szabályozás lefekteti a termőföldes üvegházi termelés alapelveit is.

Vadonatúj szabályok vonatkoznak a vetőmagok használatára. A jövőben a beszállítók a helyi viszonyokhoz alkalmazkodott változatokat is kínálhatnak, amelyek gyakran erősebbek és ellenállóbbak a növénybetegségekkel szemben. Eddig, az Egyesült Államokkal ellentétben, Európában ezeket csak szigorú szabályok mellett értékesíthették.

Mi ebből az európai gazdák haszna?

Számos van!

Például a csoportos minősítés. A kisebb termelők és feldolgozók ezentúl csoportosulhatnak, ezzel csökkentve a minősítéssel és az ellenőrzéssel járó költségeiket.

Vagy ott az import: az előírásokat olyan harmadik országokkal is összehangoljuk, amelyekkel nincsen kétoldalú megállapodásunk, így ezek összhangba hozhatók az európai színvonallal. Jelenleg a világon több mint 64 különböző termelési sztenderd van. Az európai gazdáknak így egyenlő feltételeket biztosítunk.

A Parlament sikeresen megtartotta az éves folyamat-orientált ellenőrzéseket is. Ugyanakkor a két ellenőrzés közti időszak akár 24 hónapra is meghosszabbítható, ha az elmúlt három évben nem találtak semmilyen szabálytalanságot.

Továbbá javítani fogjuk az információcserét. Az ökológiai tenyésztők és termesztők a tagországok felületein hirdethetik a termékeiket, javaikat. Így a gazdák és a kertészek, csakúgy mint a tagországok és a Bizottság is jobban átláthatják, milyen az ökológiai tenyésztésből származó növények és állatok kínálata.

A bioélelmiszer-ipar többé már nem egy szűk piaci réteget céloz. Mit tesz az új szabályozás a fogyasztók minőségi igényeinek kielégítéséért? Miben láthatják a fogyasztók az új szabályok hasznát?

Az ökológiai szabványok már most nagyon szigorúak, de a fogyasztók bizalmát tovább erősíthetjük azzal, ha a szabályok mindenki számára világosak és érthetők. Az új szabályozás mindenképp pozitívan járult hozzá ehhez.

Emellett sok olyan szabály, amely a termelők biztonságát növeli, az a fogyasztóknak is hasznos. Az éves folyamat-orientált ellenőrzés azt jelenti, hogy a fogyasztók biztosak lehetnek benne, hogy a cégeket rendszeresen ellenőrzik.

Az importra vonatkozó új szabályok szintén pozitív hatással vannak a fogyasztóra, hiszen ők azok, akik a magas szabványok harmonizálásából profitálni fognak.

Az állatjóléti szabályokat is javítottuk. Betiltottuk a sertések farokkurtítását és az agyarfogak lecsípését. A csőrkurtítás továbbra is engedélyezett, de csak az állat életének első három napjában. A juhok farokkurtítása és a szarvtalanítás csak rendkívüli esetekben engedélyezett, eseti alapon. A sertéstartás körülményeinek javítására további rendelkezéseket adtunk az eddigi szabályokhoz.

Milyen változtatást hoz az új szabályozás a növényvédő szerek használatában?

Bár a növényvédők megengedett határértéke parázs vita tárgya volt, az új szabályok nem sokban különböznek az eddigiektől. Az ökológiai gazdálkodással foglalkozó cégeknek ezentúl is meg kell tenniük az elővigyázatossági intézkedéseket, főleg a tárolás és a szállítás során. A tagországok pedig ezentúl is meghatározhatnak a jelenleginél szigorúbb határértéket az élelmiszereknél használt növényvédők esetében.

Új előírás viszont, hogy a hatóságoknak és az ellenőrző szerveknek haladéktalanul el kell járniuk a gyanús helyzetekben.

Fontos beszélni a növényvédő szerek maradványainak jövőbeli kezeléséről is. Természetesen a szektornak, a politikusoknak és a hatóságok szakértőinek folytatnia kell az intenzív munkát a probléma megoldására, és egy minimalizációs stratégia kidolgozására, a fogyasztók bizalmának fenntartásával.