Nemzetközi konferencia az európai kulturális örökségről az EP-ben 

 
 

Megosztás itt: 

Az európai kultúra sokszínűségére hívta fel a figyelmet az EP június 26-i nemzetközi konferenciája „Európa kulturális öröksége: híd múlt és jövő között” címmel.

Nemzetközi konferencia „Európa kulturális öröksége: híd múlt és jövő között” címmel 

Nagyjából 300 ezer ember dolgozik közvetlenül az Európai Unió kulturális és kreatív ágazataiban, és további 7,8 millió munkahely kapcsolódik a szektorhoz. A június 26-i nemzetközi konferenciára a 2018-as kulturális örökség európai éve szolgált apropóval, a célja pedig, hogy felhívja a figyelmet a kultúra társadalmi és gazdasági jelentőségére is.

A kezdeményezés mögött Antonio Tajani EP-elnök és a Parlament kulturális és oktatási szakbizottsága áll. A meghívott politikai vezetők, jogalkotók és szakértők a szektor kihívásait három témakör mentén vitatták meg:

  • Kulturális örökség és európaiság
  • Kulturális örökségek megőrzése és népszerűsítése
  • A kulturális örökségekben rejlő innovációs és gazdasági lehetőségek

„Közös történelmünk elmúlt 3000 évében sikerült összekovácsolnunk egy közös identitást, ezt pedig nem szabad elfejtenünk” - mondta Antonio Tajani EP-elnök a konferencia megnyitóján.

A paneleken számos művész vett részt, köztük zenészek, építészek, formatervezők, sőt szakácsok is. A beszélgetések mellett két koncert és egy videójátékokkal kapcsolatos kiállítás is a program része volt. A részletes program itt olvasható.