Axel Voss: „Védeni és erősíteni akarjuk a szerzők jogait”  

 
 

Megosztás itt: 

A Parlament digitális szerzői jogi szabályozás reformján dolgozik, melynek célja, hogy minden művész és szerző megfelelő védelemben, megbecsülésben, és fizetségben részesüljön. Interjú.

Axel Voss jelentéstevő 

Az EP-képviselők 2018. szeptember 12-én megszavazták az EP mandátumát, hogy megkezdje a tárgyalásokat a tagállamokkal az online szerzői jogok szabályozásáról. 2019. február 13-án a Parlament és a Tanács megállapodásra jutott ezeket illetően. Ezután a Tanácsnak és a Parlament plenáris ülésének is el kell fogadnia a szabályokat.

A szabályozás célja, hogy a művészek, újságírók és egyéb, a kreatív iparágban dolgozók a digitális világban is tisztességes fizetéshez juthassanak. Hogyan hatna a frissített szabályozás az internetre? Axel Voss (néppárti, német) jelentéstevővel beszélgettünk a kérdésről.


Kinek a jogait védik a szabályok?

Védeni és erősíteni szeretnénk a kreatív iparág jogait, ide értve a szerzőket, előadókat, énekeseket, dalszerzőket, újságírókat, valójában mindenkit aki szerzői jog tulajdonosa. Kilátástalan helyzetben vannak, mert munkájukat óriási platformok használják, hatalmas nyereséget generálva, amiből a jogtulajdonosok sok esetben nem részesülnek. A nagy amerikai platformok pénzt keresnek, miközben a kreatív szerzőink éhen halnak. Ezért kell erősítenünk a szerzői jogokat és meg kell határoznunk a platformok felelősségét.

Sokat halljuk, hogy veszélybe kerülnek a mémek és más, másodforrásból származó képek, fotók, stb. Ez valóban így van?

Nem, egyáltalán nincsenek veszélyben, mivel továbbra is a nemzeti jog hatálya alá tartoznak. A reform következtében egyáltalán nem sérül a felhasználók helyzete, csupán a platformok válnak felelőssé.

Mi a célja a sajtókiadványok digitális használatáról szóló 11. cikknek?

Napjainkban számos online platform felhasznál sajtóanyagokat, és rengeteg pénzt keresnek vele, amiből a kiadó nem részesül. A 11. cikk saját jogot biztosít a kiadóknak, hogy díjazást kérhessenek, amennyiben egy platform felhasználja valamely anyagukat. A hiperhivatkozások és a magáncélú másolatok nem tartoznak a 11. cikk hatálya alá, így ezeket továbbra is használhatja bármely oldal, mint például a Wikipédia.

Mi változik a kisebb, független kiadók és szerzők számára?

Ők is igényelhetnek díjazást az anyagaikat használó platformokon. Különösen a számukra fontos ez a változás, mert a nagy vetélytársaikhoz képest nagyon gyenge az alkupozíciójuk.

Veszélyben van az internet?

Nem, természetesen nincs, ez nevetséges. Semmi sem változik, kivéve, hogy a platformok felelősek lesznek a szerzői jogok megsértéséért.