Utazás kisállatokkal: ezeket a szabályokat kell észben tartani 

 
 

Megosztás itt: 

Az EU-n belül a kisállatainkat is magunkkal vihetjük a nyaralásra, de van néhány szabály, amit mindenképpen be kell tartanunk. Összefoglaltuk a tudnivalókat.

A kisállatokkal való utazásra vonatkozó, összehangolt uniós szabályoknak köszönhetően a gazdák szabadon utazhatnak kutyáikkal, macskáikkal, vagy akár vadászgörényeikkel az EU területén. Négylábú kedvenceinknek ezentúl nem kell otthon maradniuk, ameddig mi a jól megérdemelt nyaralásunkat töltjük.

Egészségügyi okokból azonban indulás előtt a kisállatok gazdáinak meg kell bizonyosodni róla, hogy az állat rendelkezik a következőkkel:

  • Megfelelő azonosítás elektronikus mikrochip vagy korábban készült, tisztán olvasható tetoválás formájában,
  • Érvényes, állatorvos által kiállított útlevél és veszettség elleni oltás, valamint állatorvosi igazolás arra vonatkozóan, hogy az állat egészségügyileg alkalmas az utazásra.


Finnországba, Írországba, Máltára, az Egyesült Királyságba vagy Norvégiába való utazás esetén gondoskodni kell az állat Echinococcus multilocularis féreg elleni kezeléséről is.

Nem kereskedelmi utazás keretében általában maximum öt állat szállítható, efölött bizonyítani kell, hogy az állatokat verseny, kiállítás vagy sportesemény céljából szállítják.