LUX filmdíj: Menekültválság, nők és demokrácia az idei döntős filmek fő témái 

 
 

Megosztás itt: 

A másik oldal, az Izlandi amazon és a Styx szerepel a LUX filmdíj idei döntősei között. A filmeket Magyarországon is bemutatják az ősz folyamán.

A LUX filmdíj döntősei 

Az idén tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő LUX filmdíj három döntősét július 24-én, egy római sajtókonferencián jelentette be Antonio Tajani EP-elnök. A tíz elődöntős közül az alábbi filmek jutottak tovább:

Izlandi amazon (Kona fer í stríð) – rendező: Benedikt Erlingsson (izlandi, francia, ukrán)
A másik oldal (Druga strana svega) – rendező: Mila Turajlić (szerb, francia, katari)
Styx – rendező: Wolfgang Fischer (német, osztrák)

Az izlandi Benedikt Erlingsson (Izlandi amazon) energetikus és életigenlő filmet készített egy zenetanárnő és környezetvédelmi aktivista kettős életéről, a szerb Mila Turajlić (A másik oldal) dokumentumfilmje egy szerb család történetén keresztül mutatja be az ország demokráciáért folytatott küzdelmét, az osztrák Wolfgang Fischer (Styx) pedig a menekültválságot dolgozza fel egy vitorlásnő morális vívódását követve.

Vetítések Európa szerte

A döntős filmeket az EU mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is feliratozzák és az ősz folyamán az Unió összes országában bemutatják.

A LUX filmdíj 2018-as nyertesét novemberben jelenti be a Parlament, a díjátadót november 14-én, szerdán tartják Strasbourgban. A győztes filmet hallás- és látássérültek számára is elérhetővé teszik majd.

Kép nagyítása: Infografika a LUX filmdíjról 
Infografika a LUX filmdíjról        
A LUX filmdíj menete jelöléstől a díjkiosztóig 

A LUX filmdíj

Az EP minden évben a LUX filmdíjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik. A díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, illetve a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között.