Tengeri hulladék: adatok, érdekességek, és új uniós szabályok 

 
 

Infografikánkban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat a tengeri hulladékról, a szennyezés hatásairól és a műanyaghulladék visszaszorítására tett uniós törekvésekről.

Plastic carrier bags and other garbage pollution in ocean - ©AP Images/European Union-EP 

Ma már szinte minden tenger- és óceánparton tanúi lehetünk a napjainkban használt rengeteg egyszer használatos és eldobható műanyagnak. Ezek egyre nagyobb mértékben szennyezik az óceánokat és egy becslés szerint 2050-re az óceánokban több műanyag lehet, mint hal.

Egy új, a Parlament által október 24-én elfogadott uniós szabályozás felveszi a harcot az európai tengerpartokon 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékkel és a tengerekben hagyott műanyag halászeszközökkel. Ezek együttesen a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

Infografika a tengerekben található műanyaghulladékokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról 

A probléma

A műanyag nemcsak a partokat szennyezi, a tengerben élő állatokra nézve is igen veszélyes: a nagyobb darabokba beleakadhatnak, a kisebbeket összetéveszthetik táplálékukkal. A műanyag részecskék elfogyasztása megakadályozhatja őket a megszokott élelem megemésztésében és a műanyagban lévő kémiai anyagok káros hatással lehetnek rájuk. A táplálékláncon keresztül ráadásul az emberek szervezetébe is bekerülhet műanyag. Ezeknek az egészségünkre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert. A tengeri hulladék továbbá gazdasági károkat is okozhat azoknak a szektoroknak, közösségeknek és gyáraknak, akik megélhetése a tengerektől függ: a műanyag csomagolások mindössze körülbelül öt százaléka marad a gazdaságban - a többit gyakorlatilag kidobjuk. Ezért is egyre sürgetőbb, hogy átálljunk a körkörös gazdaságra.

Infografika a műanyag és nem-műanyag temgeri hulladék különböző típusairól 

Mit tehetünk?

A leghatékonyabban úgy tudjuk felvenni a harcot a problémával, hogy ha megakadályozzuk, hogy még több műanyag kerüljön a világ óceánjaiba. A tengerekben található hulladék legnagyobb részét az egyszer használatos műanyag termékek teszik ki: a műanyag evőeszközök, poharak, cigarettacsikkek, vagy fültisztító pálcikák a tengeri hulladék majdnem felét alkotják.

Tervezett intézkedések

Az EU tervezi azon egyszer használatos műanyag termékek betiltása, amelyeknek már létezik környezetbarát változata: műanyag fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömb pálcikák. A Parlament a szavazáskor hozzáadta a listához a vékony nejlonzsákokat, az oxidatív úton lebomló műanyagból készült, és egyes polisztirol termékeket is.

A többi termékre vonatkozóan számos más intézkedés lehetséges:

  • A műanyag ételtárolók számát 2025-re 25 százalékkal, a dohánytermékekből származó szemetet (különös tekintettel a műanyagot tartalmazó szűrőkre) pedig 50 százalékkal kell csökkenteni 2025-re

  • Az olyan műanyag termékek gyártóinak, mint a csomagolás, cigarettacsikkek, nedves törlőkendők, stb., kötelezővé kellene tenni, hogy a hulladék-gazdálkodás és tisztítás díját ők állják (úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősség, EPR)

  • 2025-re a műanyag palackok 90 százalékát gyűjteni kellene (például egy rendszeren keresztül, ahol a palack betéti díját visszakapják a vásárlók)

  • Az olyan árucikkeken, mint a higiéniai termékek, nedves törlőkendők és léggömbök el kellene helyezni egy speciális jelölést, amely felhívja a vásárlók figyelmét a helyes hulladékkezelésre

  • Hatékonyabban kell felhívni a figyelmet a problémára


A halászati eszközök - amelyek a tengeri hulladék 27 százalékát teszik ki - gyártóira vonatkozóan pedig azt tervezi az unió, hogy nekik kellene fedeznie a kikötők megtisztításának díját. A tagországoknak továbbá a műanyagot tartalmazó, hátrahagyott vagy elvesztett halászati eszközök legalább 50 százalékát be kell gyűjtenie 2025-re, 15 százalékát pedig újra kell hasznosítania.

Lista a 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékekről a tengerpartokon 


Előadó

Frédérique Ries (liberális, belga)

Következő lépések

A Tanácsnak szavaznia kell a Parlament által elfogadott szabályokról, mielőtt az tárgyalásokba kezdene a tagállamokkal.