Ivóvíz az EU-ban: jobb minőség és könnyebb hozzáférés 

 
 

Megosztás itt: 

A Parlament elfogadta az ivóvíz minőségének és hozzáférhetőségének javítását célzó szabályokat. Döntöttek továbbá a műanyaghulladék csökkentéséről is.

Tiszta víz az ivókútból 

Európában a legtöbb ember hozzáfér a jó minőségű ivóvízhez, ez derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2016-os jelentéséből is, amely szerint a 2011 és 2013 között az ivóvíz-mintákon végzett tesztek 98,5 százaléka megegyezett az uniós előírásokkal.

Az Európai Unió ivóvíz-irányelve a fertőzések elkerülése érdekében minimum értékeket határoz meg az emberi fogyasztásra alkalmas víz (ivóvíz, főzéshez, vagy egyéb háztartási célokra használt víz) minőségére vonatkozóan.

Ivóvíz az EU-ban 

A Parlament március 28-án a szabályok frissítéséről szavazott, ezzel is elősegítve a fogyasztói elégedettség növekedését, mindenkit arra bátorítva, hogy fogyasszon több csapvizet. A képviselők a mindenki számára elérhető csapvíz népszerűsítésére ösztönzik ezzel az uniós tagállamokat. A csapvíz minőségének növelése érdekében pedig több szennyező anyag (például az ólom, amelyet a jelenlegi felére kellene csökkenteni az ivóvízben) és káros baktérium maximális határértékét szorosabbra húzzák, ahogy a mikroműanyagok mennyiségét is figyelemmel követik. Továbbá új határértéket állapítottak meg az ivóvízben található leginkább szennyező anyagoknál is.

A jelentés külön figyelmet szentel azoknak a sérülékeny csoportoknak, akiknek nincs, vagy igen behatárolt a hozzáférésük a tiszta ivóvízhez.

Mivel a csapvíz olcsó és környezetbarát, a képviselők szeretnék, ha minél több ingyenes ivókút lenne a közterületeken (például bevásárlóközpontokban, reptereken) és mindenhol, ahol ez megoldható, illetve, ha az éttermekben is egyre többször szolgálnának fel csapvizet.

A Bizottság szerint az ivóvízhez való jobb hozzáférés abban is segíthet, hogy 17 százalékkal kevesebb palackozott vizet fogyasszunk. Így nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de a környezetre is pozitív hatást gyakorolhatunk: csökken a szén-dioxid kibocsátás és a műanyaghulladék.

Gazdasági és környezeti hatás 

Az eddig már több mint 1,8 millió aláírást gyűjtő „Right2Water” lakossági kezdeményezés egy kitűnő példája annak, mennyire elkötelezettek tudnak lenni az európaiak az ivóvíz minőségének javítása iránt. A felmérések viszont azt mutatják, hogy az emberek nem érzik magukat biztonságban külföldön, ha az ivóvíz minőségéről van szó. Ezért van szükség minél több nyilvános információra a vízminőséget illetően.

Mit gondolnak az európaiak az ivóvízről? 

Következő lépések

A szabályok végső szövegéről a Tanácsnak kell tárgyalnia és azt a következő parlamenti ciklus alatt el kell fogadnia.