Nagyvilág 

A kategória termékei 

MEPs raise awareness about EU arms exports        

Az EU-ban gyártott fegyverek jó része exportra készül, és egy részük végül olyan, háborúban álló országokban köt ki, amelyek az Unió biztonságát is veszélyeztetik. Az EP változtatást kér.

President of Bolivia Evo Morales meets President Tajani_        

Nagyvilág 
 

Evo Morales bolíviai elnök csütörtökön azért látogatott a Parlamentbe, hogy Antonio Tajani elnökkel egyeztessen.

„Ha vége a sajtószabadságnak, akkor a demokráciának is vége.”        

„Ha a sajtószabadságnak vége, akkor a demokráciának is vége. Ezt már megtanultuk a múltból” - mondja Jaromír Štětina (néppárti, német) EP-képviselő, volt újságíró, aki 1968-ban a prágai tavasz alatt veszítette el állását, amikor az orosz hadsereg bevonult Csehszlovákiába. Több mint 20 évig nem dolgozhatott újságíróként. A sajtószabadság alkalmából videónkban elmeséli történetét és beszél arról, mit jelent a média szabadsága a demokráciában.

Turkey's bid to join the EU under unprecedented strain        

Habár az EU és Törökország a migrációs politikától kezdve a kereskedelemig szinte minden területen együttműködést folytat, a török demokrácia helyzete, a média szabadságának korlátozása és a börtönbe zárt újságírók miatt a kapcsolat az utóbbi időben egyre feszültebbé vált. A Parlament figyelemmel kíséri a törökországi eseményeket, a szerdai plenáris vitán számos EP-képviselő egyenesen a török csatlakozási tárgyalások felfüggesztését és az EU–Törökország kapcsolatok újragondolását kérte.

Mauritania/Malian refugee/ Fati, 13, poses for a picture in Mbera refugee camp, 50 km away from the Mali border, on Wednesday 13/02/13. Fati arrived to the camp in October 2012, when she was six months pregnant along with her husband. Few weeks after their arrival, her husband left for Nouakchott, Mauritania's capital, to look for a job. UNHCR staff observed several cases of child marriages and forced marriages in the camp. This category needs additional support and protection. ©UNHCR/B.Malum        

Minden harmadik 18 év alatti gyermeket házasságra kényszerítenek a fejlődő országokban. Ezzel gyakorlatilag a tanulás, fejlődés lehetőségét és a jövőt veszik el tőlük, hiszen ezek a gyerekek általában kimaradnak az iskolából. Emellett súlyos egészségügyi kockázatokkal kell szembenézniük a korai terhesség miatt, amely az egyik leggyakoribb halálok a lányoknál ezekben az országokban. Az EP-képviselők szakértők társaságában azt vitatták meg kedden, hogy hogyan lehet változtatni a helyzeten.