Részletesen elemezték az ACTA-t a résztvevők 

Valóban veszélybe sodorja-e a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (ATCA) a szabadságjogokat és a fejlődő országok hozzáférését a generikus gyógyszerekhez? Sokan e két pont miatt támadják az ACTA-t. Március 1-jén az Európai Parlamentben rendeztek a témában workshopot, ahol szakértők és civilek is elmondták véleményüket. Az ACTA hatályba lépését az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Dr. Olivier Vrins, az Altius jogi tanácsadó cég részéről kifejtette, hogy az ACTA kimondja, hogy a megállapodás rendelkezéseit az alapjogok tiszteletben tartásával kell átültetni.


„Az európai polgárok alapjogait nem veszélyezteti komolyan az ACTA. Az arányosság elve különösen fontos, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága is ez alapján mérlegel, amikor két alapjog áll egymással szemben. Itt a tulajdonhoz való jog, a magánélet védelme, a szólásszabadság és az információhoz való hozzáférés kapcsán mondható el ez. Az alapjogok megőrzése azt is jelenti, hogy a feleknek a kivételekről és a szerzői jogok korlátairól is rendelkezniük kell” - mondta.


Rupert Schlegelmilch, az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatóságának munkatársa biztosította a jelenlévőket arról, hogy a Bizottság rendkívül komolyan veszi az állampolgári jogokkal kapcsolatos aggályokat, hozzátette viszont, hogy nincs ok az aggodalomra.


„A szellemi tulajdon is tulajdon, de nem csak az. A magánélethez való jog és az internethez való hozzáférés ugyanolyan fontos. Úgy gondoljuk, hogy a megállapodás megfelelő egyensúlyt teremt a kettő között. Az ACTA nem vezet be új normákat, a már létező szabályokat hajtja végre” - mondta.


Generikus gyógyszerek


Dr Meir Pugatch, a Haifai Egyetem tanára szerint az ACTA nem befolyásolja a generikus gyógyszerekhez való hozzáférést, mivel a megállapodás nem vonatkozik a szabadalmakra.


„Úgy gondolom, hogy már ma is rendelkezésre állnak azok a biztosítékok, amelyek biztosítják a generikus gyógyszerekhez való hozzáférést, ezét nem gondolom, hogy az ACTA bármilyen komoly problémát felvetne. A valódi veszélyt a hamis és a rossz minőségű gyógyszerek jelentik, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Ez a szegény országokban jelent leginkább problémát. A fejlődő országok a jövőben ugyanúgy hozzájuthatnak majd a generikus gyógyszerekhez, mint korábban” - mondta.


David Martin (szocialista, brit), az ACTA parlamenti témafelelőse szerint több kérdés még nyitott azzal kapcsolatban, hogy miként befolyásolhatja a megállapodás a generikus gyógyszerekhez való hozzáférést.


„Nem tudjuk, hogy a határellenőrzéskor miként különböztetik meg a hamis gyógyszereket a generikus gyógyszerektől, mivel csomagolásuk és címkéjük sokszor nagyon hasonló.”


A képviselő szerint a csütörtöki workshop bebizonyította, hogy további információkra van még szükség, ezért lenne hasznos, ha az Európai Bíróság véleményt mondana a Parlament által megfogalmazott kérdésekre.


„Az ördög a részletekben lakozik, az ACTA esetében viszont a részletek hiányában. Több terület kapcsán sem áll rendelkezésünkre elegendő információ, a végén viszont nekünk kell döntenünk a megállapodás sorsáról” - mondta.