Louis Michel és Musikari Kombo, a közgyűlés társelnökei 

Az EU-t és az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség 78 országát (AKCS-országok) nem csak a sötét gyarmatosító múlt kapcsolja össze. A biztonságpolitika - különösen Afrikában -, a fejlesztéspolitika és a klímaváltozás elleni küzdelem mind közös kihívások, hangzott el a 23. EU‑AKCS közös parlamenti közgyűlésen május 28‑30-án Dániában, amelyet EP‑képviselők és az AKCS‑országok képviselői részvételével tartottak.

A közgyűlés társelnökeit, Louis Michel (liberális, belga) EP‑képviselőt és Musikari Kombo kenyai képviselőt a mali helyzetről és a 21. századi együttműködés lehetőségeiről kérdeztük.


Mali


Louis Michel szerint a mali helyzet rendkívül komoly: „Az ország ketté van vágva, ha felosztanák vagy eltűnne, az az egész régióban dominóhatást indítana el, amely Algériát és Líbiát is elérné, amely ország a baj eredője volt.”


Michel és Kombo is kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy politikai úton megoldható-e a válság. Ezért arra kérik Európát és a többi nagy regionális hatalmat, hogy nyújtsanak katonai segítséget a helyzet megoldásához. „Malinak katonai beavatkozásra lesz szüksége, a szakadáspártiakat erővel kell majd eltávolítani” - mondja Kombo, aki szerint ez csak úgy történhet meg, hogy az EU katonai segítséget nyújt az ECOWAS nyugat‑afrikai regionális szervezetnek, amely hajlandó beavatkozni, de nincsenek eszközei ehhez.


Segélyezés helyett kereskedelem


Több évtizeddel azt követően, hogy Európa és a korábbi gyarmatok közötti kapcsolatoknak a loméi és a cotonou-i megállapodások keretet adtak, Michel szerint alapvető változásokra van szükség. Ostoba és majdhogynem cinikus az az elképzelés, hogy pénzügyi segítséggel és élelmiszersegéllyel, egy-két projekt finanszírozásával el tudunk indítani egy országot a fejlődés útján - mondta. A belga politikus szerint a szociális piacgazdaságot alátámasztó erős kormányzásra van szükség.


Sosem gondoltam azt, hogy a segélyezés megoldaná az AKCS-országok problémáit - mondja Kombo, aki szerint a segélyezésre csak a legszükségesebb pillanatokban van szükség, de a szegénységet nem lehet felszámolni vele. „1963‑ban, a függetlenné váláskor Kenya gazdasága sokkal erősebb volt Dél-Koreáénál. Ők ezt követően a növekedés útján indultak el. Meg kell vizsgálnunk, hogy mit tehetünk a növekedés és a kereskedelem elősegítéséért. A kereskedelem a legjobb megoldás.”