2014-ben hagyják el a NATO-csapatok Afganisztánt ©Belga/AFP 

Az eredmények hiányát kérték számon a képviselők Catherine Ashton uniós főképviselőtől az Afganisztánról szóló keddi plenáris vitán. A NATO‑csapatoknak 2014-ig kell elhagyniuk Afganisztánt, de az EP‑képviselők szerint nem biztos, hogy az ország hatóságai képesek lesznek átvenni az irányítást. A főbb problémák: korrupció, szegénység és a talibán. A kritikákra válaszul Ashton hosszú távú feladatokról és a már elért eredményekről beszélt.

Eija-Riitta Korhola (néppárti, finn) elmondta, hogy az uniós segélyeknek csak az ötöde éri el a rászorulókat, ezért a rendszert meg kell reformálni. „Fel kell számolni a kábítószer‑termelést, és jobban fel kell készíteni a rendőrséget és a hadsereget. A helyzet ugyanis eléggé kilátástalan és egyre romlik.”


Thijs Berman (szocialista, holland), az Afganisztánnal való kapcsolaotkért felelős küldöttség elnöke szerint is kétséges, hogy 2014-ben a helyi hatóságok képesek lesznek-e átvenni az ország irányítását.


Norica Nicolai (liberális, román) sem volt bizakodó. „Beszélhetünk előrelépésről, de vajon azok elegendők-e ahhoz, hogy Afganisztánra stabil és demokratikus országként tekintsünk?” - tette fel a költői kérdést.


Ashton válaszában elmondta, hogy hosszú távú feladatokról van szó, és továbbra is azon kell dolgozni, hogy az afgán kormány megtegye a szükséges lépéseket, a segélyeket pedig megfelelően használják fel. A külügyi főképviselő eredményekről is beszámolt. „Javul az egészségügyi ellátás, sok lány eljut az iskolába, tanul, oktatják őket” - mondta.