Almákat csomagolnak egy lengyel gyárban Wola Leczyszyckában 2014. szeptember 3-án ©BELGA_AFP_J.SKARZYNSKI 

Az európai vállalatok lassan megérzik az augusztus 7-én bejelentett orosz gazdasági embargó hatásait. Az intézkedés, amely a lengyel almától kezdve a belga sertéshúst is érinti, Oroszország válasza azokra a szankciókra, amelyeket az ukrán válság miatt foganatosított az EU. Bern Langét (szocialista, német), a nemzetközi kereskedelmi és Czesław Siekierskit (néppárti, lengyel), a mezőgazdasági szakbizottság elnökét kérdeztük az EU előtt álló lehetőségekről.

A képviselők a szeptember 15–18-i plenáris ülésen is megvitatják, hogy milyen hatása van a tiltásnak az európai agrárcégekre.


Hogyan segíthet az EU a vállalatoknak megbirkózni az európai termékek orosz tilalmának hatásaival?


Bernd Lange: Kereskedelempolitikai szempontból használni fogjuk a WTO keretein belül rendelkezésre álló eszközöket. Alaposan elemeznünk kell, hogy milyen hatása van az orosz tilalomnak az európai vállalatokra. Ez egy kivételes helyzet, és azokat az ágazatokat kell kompenzálni, amelyeket súlyosan érintette az orosz lépés.


Czesław Siekierski: Az embargót politikai okból vezették be, az érintett cégek nem tudnak megbirkózni a korlátozásokkal, mivel nem felelősek értük. Nem arról van szó, hogy nem felelnek meg valamilyen előírásnak vagy exportkövetelménynek, ahogy arra korábban volt már példa. Az orosz döntést a legmagasabb politikai szinten hozták meg. A korlátozásokat párbeszédes úton kell feloldani.


Hogyan lehet a kereskedelmi politikát hatékonyan használni Oroszország befolyásolására?


Bernd Lange: Nem hiszem, hogy a kereskedelmi politika a rövid távú külpolitikai célok megvalósításának megfelelő eszköze. A húzd meg, ereszd meg jellegű kereskedelmi háború senkinek sem az érdeke. De az látható, hogy Oroszország a WTO csatlakozása óta nagy nyomás alatt van, hogy megfeleljen a szabályoknak. Mi pedig természetesen világszerte próbálunk új piacokat szerezni a vállalkozások számára a kereskedelmi politikánkkal, hogy így kínáljunk alternatívát az uniós exportőröknek.


Czesław Siekierski: Az uniós kereskedelempolitikáért az Európai Bizottság felel. Amint korábban is mondtam, az embargó mögött politikai döntés húzódik meg, ezért párbeszédes módon kell megoldani a helyzetet. Nem engedhetjük meg azt a szankciót, hogy például csökkentjük az energiahordozók importját, mivel túlságosan is függünk Oroszországtól. Jelenleg nincs alternatívánk ezzel kapcsolatban. A szankciók kétélű fegyverek, amelyekre a másik oldal is válaszol. Ezért legelőször is politikai párbeszédre van szükség.