Denis Mukwege: a nemi erőszak olcsó, elérhető és mérhetetlen pusztítást okozó fegyver 

 
 

Megosztás itt: 

Denis Mukwege, Szaharov-díjas kongói nőgyógyász 

A nemzetközi közösségnek meg kell húznia a határt, és ki kell mondani, hogy a nemi erőszak háborús fegyver, mondta szerkesztőségünknek adott interjújában Denis Mukwege kongói nőgyógyász, aki november 26-án veszi át Strasbourgban az EP emberi jogi díját, a Szaharov-díjat. A kongói nőgyógyász a nemi erőszak áldozataival foglalkozik hazájában.

Hogyan befolyásolja a Szaharov-díj a munkáját?


Úgy tűnik, hogy az Európai Parlament megértette, hogy milyen súlyos helyzetben vannak a nők a háborús térségekben. Reméljük, hogy sikerül megakadályozni, hogy a nemi erőszakot háborús fegyverként, olykor pedig egyenesen háborús stratégiaként alkalmazzák.


Más emberi jogvédőkhöz hasonlóan ön is rendkívül nehéz körülmények között végzi munkáját. Mi tartja önben a lelket? Volt olyan pillanat, amikor úgy gondolta, hogy feladja?


Két évvel ezelőtt megtámadtak az otthonomban, a biztonsági őrömet megölték, gyermekeimet túszul ejtették. Abban a pillanatban úgy gondoltam, hogy a helyzet tarthatatlan, a családom iránti felelősséget nem hagyhatom figyelmen kívül. Elhagytam Kongót, de hamar visszatértem, hogy segíthessek a bajba jutott nőknek.


A nők és lányok a fegyveres konfliktusok során gyakran válnak nemi erőszak áldozataivá. Hogyan lehet megvédeni őket?


Mindenkinek meg kell értenie, hogy a nemi erőszak nem egyszerűen nem beleegyezésen alapuló nemi aktus. Egy konfliktusban a megszégyenítés eszköze, egy olyan fegyver, ami megfosztja a nőket emberségüktől. A nyilvánosan elkövetett nemi erőszak, a nemi szervek megcsonkítása megszégyenítés.


A nemi erőszak a hagyományos fegyvereknél is veszélyesebb eszköz. Először is, menekülésre kényszeríti az áldozatokat. Másrészt egy közösség demográfiai összetételét is megváltoztatja. Az erőszak áldozataiból már nem biztos, hogy valaha is anyák lesznek. Amennyiben pedig mégis szülhetnek, körükben nagyon alacsony a termelékenységi ráta.


Ha az erőszak során valamilyen nemi betegséggel is megfertőződnek, azt később másnak, vagy éppen születendő gyermekeiknek is továbbadhatják. Amennyiben pedig az erőszak következményeként teherbe esnek, a megszületendő gyereknek csak egy szülője lesz, ami a társadalmi hálót is szétzilálja.


A nemzetközi közösség már meghúzta a határt a vegyi-, nukleáris és biológiai fegyverek esetén. Itt az ideje, hogy a nemi erőszak esetében is megtegye ezt. A nemi erőszak ugyanis olcsó, könnyen elérhető, ám mérhetetlen pusztítást okozó fegyver.


A díjátadót november 26-án 12 órától erre a linkre kattintva lehet élőben követni az interneten.