Európai védelmi unió: az EP szerint válasz lehet a növekvő biztonsági kihívásra 

 
 

Megosztás itt: 

A szorosabb védelmi és biztonsági együttműködés a tagállamok között régóta napirenden van a Parlamentben és kiemelt helyet kapott a novemberi plenáris ülésen is. Az EP-képviselők azt sürgetik, hogy a tagállamok GDP-jük 2%-át fordítsák védelmi kiadásokra, és uniós szinten tegyenek lépéseket a biztonság növelése érdekében. Ennek hátterében főként az egyre inkább instabil európai biztonsági helyzet áll.

Oroszország, a Közel-Kelet, terrorizmus, bevándorlás: Európának számos problémával kell megküzdenie, amelyeket az EP-képviselők szerint a tagállamoknak együtt, uniós szinten kellene megoldani.

Az EU-ban az emberek 66%-a úgy gondolja, hogy az Uniónak többet kellene tennie a biztonság és védelem érdekében, Magyarországon ez az arány még magasabb, 71%.

„A fő cél erőforrásaink egyesítése a szilárd védelem és biztonság érdekében az Európai Unión belül” - mondta Urmas Paet (liberális, észt) témafelelős, miután a Parlament kedden állásfoglalást fogadott el az európai védelmi unióról.

Az EP-képviselők azt kérik, hogy a tagállamok GDP-jük 2%-át fordítsák a védelmi kiadásokra és hozzanak létre nemzetközi védelmi ügynökségeket a krízishelyzetek megoldására.

Ezzel azonban az EP nem a NATO szerepét gyengítené. „A két világháború leckéjéből tanulva, az értékek védelme és támogatása az, amely egyesített bennünket az EU-n belül is” - mondta Ioan Mircea Paşcu (szocialista, román) témafelelős egy plenáris vita során. A közös biztonság- és védelmi politikáról szóló állásfoglalását szerdán fogadta el a Parlament. Részletek videónkban.