A 13 éves menekült, Fati a Mbera menekülttáborban. Fati 2012 októberében érkezett a táborba, hat hónapos terhesen. ©UNHCR/B.Malum 

Minden harmadik 18 év alatti gyermeket házasságra kényszerítenek a fejlődő országokban. Ezzel gyakorlatilag a tanulás, fejlődés lehetőségét és a jövőt veszik el tőlük, hiszen ezek a gyerekek általában kimaradnak az iskolából. Emellett súlyos egészségügyi kockázatokkal kell szembenézniük a korai terhesség miatt, amely az egyik leggyakoribb halálok a lányoknál ezekben az országokban. Az EP-képviselők szakértők társaságában azt vitatták meg kedden, hogy hogyan lehet változtatni a helyzeten.

Mekkora a probléma?

 

A gyermekházasságok a fiúkat is érintik, de a lányokat nagyobb veszély fenyegeti - a házasságra kényszerített gyerekek 82%-a lány. 2030-ra várhatóan 950 millióra nő azok száma, akiknek a gyermekházasságok következményeit kell viselniük. A jelenség minden országban problémát okoz, a listavezető országok azonban Niger (77%), Banglades (74%) és Csád (69%).


A Parlament az áprilisi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában arra kérte a bangladesi kormányt, hogy szüntesse meg a joghézagot a gyermekházasságok megelőzéséért hozott törvényében. A jogszabály ugyanis – miközben a házasságkötés alsó korhatárát a nők esetében 18 évben, a férfiak esetében pedig 21 évben állapítja meg – „különleges esetekben” vagy a serdülők „legfőbb érdekeit szem előtt tartva” bírósági engedéllyel kivételeket vezet be, azonban nem határozza meg ezeket a kritériumokat, és e házasságok esetében nem határoz meg alsó korhatárt, a gyermek beleegyezése pedig nem szükséges.


A háttérben húzódó okokat kell megszüntetni


A gyermekházasságokhoz sok esetben az vezet, hogy a szülők a háború elől próbálják megmenteni a gyermekeiket. A nőjogi szakbizottság és az emberi jogi albizottság által rendezett keddi vita során Anna Maria Corazza Bildt (néppárti, svéd) emlékeztetett, hogy sokszor a menekülttáborokban élő szülők a jobba élet reményében keresnek házastársat gyermekeiknek.


Egy, a Libanonban élő szíriai menekültek körében készített felmérés szerint a 15 és 17 év közötti menekült lánygyermekek 24%-a házas.


Az EP-képviselők szerint a probléma megoldásába be kell vonni a gyermekeket és a róluk gondoskodó közösségeket, szervezeteket, és biztosítani kell számukra a hozzáférést az oktatáshoz, jogsegélyhez és egészségügyi ellátáshoz. A Parlament szerint emellett az EU-nak létre kell hoznia az erre vonatkozó jogi keretet.


„A Parlamenteknek világszerte megfelelő törvényeket kell elfogadniuk a gyermekek védelme érdekében, különös tekintettel arra, hogy ne tagadják meg a lányoktól a lehetőséget, hogy maguk döntsék el, mihez kezdenek a saját életükkel” - mondta Pier Antonio Panzeri (szocialista, olasz) a keddi egyeztetésen.