Mauritania/Malian refugee/ Fati, 13, poses for a picture in Mbera refugee camp, 50 km away from the Mali border, on Wednesday 13/02/13. Fati arrived to the camp in October 2012, when she was six months pregnant along with her husband. Few weeks after their arrival, her husband left for Nouakchott, Mauritania's capital, to look for a job. UNHCR staff observed several cases of child marriages and forced marriages in the camp. This category needs additional support and protection. ©UNHCR/B.Malum        
A 13 éves menekült, Fati a Mbera menekülttáborban. Fati 2012 októberében érkezett a táborba, hat hónapos terhesen. ©UNHCR/B.Malum 

Minden harmadik 18 év alatti gyermeket házasságra kényszerítenek a fejlődő országokban. Ezzel gyakorlatilag a tanulás, fejlődés lehetőségét és a jövőt veszik el tőlük, hiszen ezek a gyerekek általában kimaradnak az iskolából. Emellett súlyos egészségügyi kockázatokkal kell szembenézniük a korai terhesség miatt, amely az egyik leggyakoribb halálok a lányoknál ezekben az országokban. Az EP-képviselők szakértők társaságában azt vitatták meg kedden, hogy hogyan lehet változtatni a helyzeten.

Mekkora a probléma?

 

A gyermekházasságok a fiúkat is érintik, de a lányokat nagyobb veszély fenyegeti - a házasságra kényszerített gyerekek 82%-a lány. 2030-ra várhatóan 950 millióra nő azok száma, akiknek a gyermekházasságok következményeit kell viselniük. A jelenség minden országban problémát okoz, a listavezető országok azonban Niger (77%), Banglades (74%) és Csád (69%).


A Parlament az áprilisi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában arra kérte a bangladesi kormányt, hogy szüntesse meg a joghézagot a gyermekházasságok megelőzéséért hozott törvényében. A jogszabály ugyanis – miközben a házasságkötés alsó korhatárát a nők esetében 18 évben, a férfiak esetében pedig 21 évben állapítja meg – „különleges esetekben” vagy a serdülők „legfőbb érdekeit szem előtt tartva” bírósági engedéllyel kivételeket vezet be, azonban nem határozza meg ezeket a kritériumokat, és e házasságok esetében nem határoz meg alsó korhatárt, a gyermek beleegyezése pedig nem szükséges.


A háttérben húzódó okokat kell megszüntetni


A gyermekházasságokhoz sok esetben az vezet, hogy a szülők a háború elől próbálják megmenteni a gyermekeiket. A nőjogi szakbizottság és az emberi jogi albizottság által rendezett keddi vita során Anna Maria Corazza Bildt (néppárti, svéd) emlékeztetett, hogy sokszor a menekülttáborokban élő szülők a jobba élet reményében keresnek házastársat gyermekeiknek.


Egy, a Libanonban élő szíriai menekültek körében készített felmérés szerint a 15 és 17 év közötti menekült lánygyermekek 24%-a házas.


Az EP-képviselők szerint a probléma megoldásába be kell vonni a gyermekeket és a róluk gondoskodó közösségeket, szervezeteket, és biztosítani kell számukra a hozzáférést az oktatáshoz, jogsegélyhez és egészségügyi ellátáshoz. A Parlament szerint emellett az EU-nak létre kell hoznia az erre vonatkozó jogi keretet.


„A Parlamenteknek világszerte megfelelő törvényeket kell elfogadniuk a gyermekek védelme érdekében, különös tekintettel arra, hogy ne tagadják meg a lányoktól a lehetőséget, hogy maguk döntsék el, mihez kezdenek a saját életükkel” - mondta Pier Antonio Panzeri (szocialista, olasz) a keddi egyeztetésen.