Piri Kati: Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, miközben a törökországi helyzet tovább romlik 

 
 

Megosztás itt: 

A török csatlakozási tárgyalások felfüggesztését is kilátásba helyezik a képviselők, akik szerdán megvitatják a törökországi helyzetet és csütörtökön szavaznak állásfoglalásukról.

Habár az EU és Törökország a migrációs politikától kezdve a kereskedelemig szinte minden területen együttműködést folytat, a kapcsolat az utóbbi időben egyre feszültebbé vált.

 

Az EP-képviselők szerint Törökországban aggasztó visszalépések történnek a jogállamiság, az emberi jogok, a korrupció elleni küzdelem területén, az elnök pedig a napirendben tartja a halálbüntetés visszaállítását.

 

A Parlament szerdán vitázik, csütörtökön pedig szavaz állásfoglalásáról, amelyben a török csatlakozási tárgyalások felfüggesztését kéri abban az esetben, ha az országban elfogadják az uniós tagsággal összeegyeztethetetlen alkotmánymódosításokat. Piri Kati (szocialista, holland) jelentéstevőt kérdeztük a részletekről.

 

Mit kér a Parlament az állásfoglalásában, és mi történik akkor, ha az EU valóban felfüggeszti a török csatlakozási tárgyalásokat?

 

Amennyiben Törökország újra bevezeti a halálbüntetést, és elfogadja az alkotmánymódosításról szóló csomagot, annak az lesz a következménye, hogy felfüggesztjük a török csatlakozási tárgyalásokat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy felfüggesztjük az együttműködés minden formáját.

 

A csatlakozási tárgyalások felfüggesztése pénzügyi szempontból százmillió eurókat jelent évente, amelyeket jelenleg az előcsatlakozási alapokban kap Törökország. A Parlament azt kéri, hogy amennyiben valóban felfüggesztjük az egyeztetéseket, ezeket a pénzeket használjuk a török civil szervezetek támogatására. Ennek viszont politikai következményei lennének, drasztikus véget venne annak, hogy Törökország az elmúlt 60 évben igyekezett egyre közelebb kerülni Európához.

 

Habár a közelmúltban megromlott az EU–Törökország viszony, az ország még mindig az egyik legfontosabb partnerünk például a migrációs válság megoldásában. Mivel biztosítja az EU, hogy megmaradjon a jó együttműködés?

 

Törökország a jelenlegi kormány intézkedéseinek ellenére nagyon fontos partnerünk számos területen. A Parlament nem azt mondja, hogy teljesen állítsuk le az együttműködést.

 

Európa sok olyan országgal dolgozik együtt, akikkel nem folytat csatlakozási tárgyalásokat. Jó néhány olyan állammal is dolgozunk a migrációról szóló megállapodásokon, amelyek nem is az európai kontinensen vannak.

 

Hogyan tudja előremozdítani a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását az EU Törökországban?

 

Az EU-nak változtatnia kell a jelenlegi politikáján. Az Európai Parlamenten kívül az EU vezetői a kivárás stratégiáját választották, reménykednek, hogy majd csak egyszer jobbra fordulnak a dolgok Törökországban. Nem húzzák meg a határokat, amivel gyakorlatilag a török autokrata rendszer kiépítését támogatják.

 

Nem ülhetünk ölbe tett kézzel és beszélgethetünk kedvesen Erdogan elnökkel, amikor látjuk, hogy egyre csak romlik a helyzet Törökországban.  Az EU-nak fel kell emelnie a szavát ez ellen, és az Európai Parlament éppen ezt teszi.