McAllister Észak-Koreáról: a válságot diplomáciai eszközökkel kell megoldanunk 

 
 

Megosztás itt: 

Észak-Korea újra és újra megsérti a nukleáris fegyverek fejlesztésére és tesztelésére vonatkozó tilalmat. Hogyan reagál az Európai Unió?

Az Európai Unió támogatja a Phenjan elleni gazdasági szankciók szigorítását Észak-Korea legutóbbi nukleáris tesztjei után - mondta David McAllister (néppárti, német), a külügyi szakbizottság elnöke szerkesztőségünk kérdésére válaszolva az uniós külügyminiszterek csütörtöki tallinni találkozója előtt.

„Hiszek abban, hogy ha például tovább csökkentjük Észak-Korea olajellátását, ennek jelentős hatása lesz a gazdaságra, és végső soron az észak-koreai rezsimre” - véli David McAllister.

Az EP-képviselő szerint ugyanis a nukleáris teszt „komoly provokáció, és nagy fenyegetést jelent nemcsak a regionális, hanem a nemzetközi biztonságra nézve is”. Az EU szerint a probléma megoldásához nemzetközi együttműködés szükséges, ezért más országokat, például Kínát is sürgeti, hogy lépjen fel hatékonyabban az országgal szemben, még mielőtt tovább romlana a helyzet. „Kínának teljesen világossá kell tennie Észak-Korea számára, hogy ez a nagymértékű provokáció elfogadhatatlan” - mondta a külügyi szakbizottság elnöke.

David McAllister, az EP külügyi szakbizottságának elnöke 

Az EP-képviselők tavaly januári állásfoglalásukban jelezték, hogy aggódnak amiatt, hogy Észak-Korea nem tartja tiszteletben az emberi jogokat az országban. A mostani helyzetet a szeptember 12-i plenáris ülésen vitatják meg, amit élőben lehet követni honlapunkon. További részletek fenti videónkban.