EU–Afrika kapcsolatok: fejlesztéssel az Európába áramló migráció megfékezéséért 

 
 

Megosztás itt: 

Hogyan segíthetik a fejlesztések Afrikában az EU-ba áramló migráció megfékezését? Erre tesz javaslatokat az EP fejlesztési szakbizottságának jelentése, amelyről csütörtökön dönt az EP.

Az Európába érkező példa nélküli emberáradat kihívás elé állítja az EU-t, amely számos intézkedést hoz a migrációs válság kezelésére.

Ennek részeként az Unió egyre inkább Afrika felé fordul, ahol számos ország küzd a terrorizmussal és a mélyszegénységgel - világszerte a 48 legkevésbé fejlett országból 34 Afrikában van. A kontinens népessége emellett egyre növekszik, a fiataloknak munkahelyekre van szüksége. Rengetegen indulnak útnak Európa felé.

Maurice Ponga (néppárti, francia) szerint a fejlesztések Afrikában kulcsszerepet játszanak a gazdaság fellendítésében, aminek köszönhetően jobb életkörülményeket tudnak teremteni és lehetőséget kínálnak az ott élőknek, hogy a hazájukban maradjanak. Ennek megvalósítására tesz javaslatokat az EU–Afrika stratégiához kapcsolódó jelentésében, amelyet november 15-én, szerdán vitatott meg az EP plenáris ülése. A képviselők csütörtökön szavaznak róla. További részletek videónkban.