AKCS–EU Közgyűlés: „Hosszan tartó béke és biztonság nélkül nincs fejlődés” 

 
 

Megosztás itt: 

A gazdasági problémák, a klímaváltozás, és a biztonsági kérdések állnak a 34. AKCS–EU Közös Parlamenti Közgyűlés középpontjában, amelyet december 18–20-án tartanak Haitin.

AKCS–EU Közgyűlés Haitin 

A 2000-ben aláírt Cotonoui Megállapodásnak megfelelően az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) országok, valamint az EU képviselői, köztük az EP-képviselők évente kétszer AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlést tartanak. A Cotonoui Megállapodás a fejlődő országok és az EU közötti legnagyobb szabású partnerségi megállapodás, amely az EU 79 országgal fennálló kapcsolatait szabályozza.

A mostani közgyűlést az EU képviseletében Michèle Rivasi EP-képviselő, az AKCS-országok képviseletében pedig Rassin Bundu elnök nyitja meg. A fő témák között szerepel a fenntartható turizmus, a természeti erőforrások szerepe a fenntartható fejlődésben, a fertőző betegségek megelőzése, és a klímaváltozás.

Louis Michel, a Közgyűlés egyik elnöke a találkozó kapcsán hangsúlyozta, hogy AKCS-országokban óriási lehetőség rejlik: „Rendkívüli természeti és emberi erőforrásokkal rendelkeznek. A következő évek kihívása az, hogy ezt a potenciált a piacgazdaság előnyeinek és a pártatlan politikai intézményeknek köszönhetően ki is tudják használni”.

„Hosszan tartó béke és biztonság nélkül nincs fejlődés.”

Louise Michel, az AKCS–EU Közös Parlamenti Közgyűlés egyik elnöke 
Idézet megosztása: