További forrásokat különítene el a palesztin menekültek támogatására az EP 

 
 

Megosztás itt: 

A Parlament további pénzügyi forrásokat különítene el a palesztin menekültek számára, miután az USA megvonta az őket segítő ENSZ-ügynökség támogatását.

Federica Mogherini külügyi főképviselő a plenáris vitán 

A Parlament arra kéri az Egyesült Államokat, hogy változtassa meg a közelmúltban hozott döntését, amely szerint visszavonja az UNRWA-nak szánt 65 millió dollárnyi támogatását. Az 1949-ben alapított ENSZ-ügynökség létfontosságú segítséget nyújt a mintegy 5 millió palesztin menekült számára, akik az Arab tavasz után a Közel-Kelet különböző részein kerestek menedéket.

Az EP-képviselők február 8-án elfogadott állásfoglalásukban arra kérik az EU-t és a tagállamokat, hogy további forrásokat mozgósítsanak az ügynökség számára, és ezt kérik az arab államoktól is.

Hangsúlyozták az UNRWA rendkívüli erőfeszítéseit, és kifejtették, hogy a pénzügyi támogatás megvonása „károsan befolyásolhatja 1,7 millió palesztin menekült sürgősségi élelmezési segélyhez való hozzáférését, 3 millió fő alapvető egészségügyi ellátását, több mint 500 000 palesztin gyermek – köztük Szíriában majdnem 50 000 gyermek – oktatáshoz való hozzáférését”.

Az EP ugyanakkor hangsúlyozta: biztosítani kell „hogy az UNRWA létesítményeit ne használják fel nem megfelelő célra”.

Az EP-képviselők az állásfoglalás elfogadása előtt két nappal Federica Mogherini uniós külügyi főképviselővel vitáztak a helyzetről, aki hangsúlyozta, hogy az UNRWA politikai hozzájárulása nélkülözhetetlen a békefolyamat helyreállításához. Federica Mogherini kiemelte: „ha csökken az ügynökség tevékenysége, az instabilitáshoz, sőt a biztonság veszélyeztetéséhez vezethet a régió egészében”.

„Egy újabb csapás a közel-keleti békefolyamatokra”

Neoklis Sylikiotis, az EP palesztin kapcsolatokért felelős küldöttségének elnöke elmondta: „Az USA provokatív döntése egy újabb csapás a közel-keleti békefolyamatokra nézve”, és hozzátette: „A Trump-kormány már így is holtpontra küldte a békefolyamatokat, amikor Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el”.

A vitán Johannes Hahn uniós biztos kiemelte: „Az EU és a tagállamok messze a legtöbb segítséget nyújtják a palesztin menekülteknek”, és bejelentette, hogy az Unió 82 millió eurós gyorssegélyt juttat el az UNRWA-hoz a hónap végéig. Ez annak a palesztinok számára nyújtott 42,5 millió eurós segélycsomagnak a kiegészítése, amelyről január 31-én döntött az EU.

Ivo Vajgl (liberális, szlovén) nélkülözhetetlennek nevezte az ügynökség munkáját és elmondta, hogy Trump döntése óriási akadályt gördít a békefolyamatok előrehaladása elé.

„Itt emberekről van szó, emberek millióiról. Kétmillió menekültről Libanonban, csaknem félmillióról Jordániában, 540 ezerről Szíriában, 1,4 millióról a Gáza-övezetben és 800 ezerről Ciszjordániában. Meg kell oldani ezeknek az embereknek az életét és ezeknek a gyermekeknek a jövőjét” - hangsúlyozta José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (néppárti, spanyol).

„El kell köteleznünk magunkat a békefolyamatok mellett, különben bizonytalanná válhat, hogy meddig működik még az UNRWA, és ez a legrosszabb ami történhet” - mondta Meszerics Tamás (zöldpárti) a vitán. Elena Valenciano (szocialista, spanyol) is hangsúlyozta ennek fontosságát és elmondta: „fontos, hogy a remény üzenetét elküldjük a világ egy olyan részére, ahová nem sok ilyen üzenet érkezik”.

Jeruzsálem kérdése

Donald Trump tavaly karácsony előtt kijelentette, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismeri el. A lépést sokan kritizálták a nemzetközi színtéren, az EP-képviselők pedig reakcióként a mostani állásfoglalásban kiemelték, hogy „az EU fő célkitűzése az izraeli–palesztin konfliktus 1967-es határokon nyugvó, kétállami megoldásának elérése, amelynek értelmében mindkét ország fővárosa Jeruzsálem”.