Szíria: az EP szigorúan elítéli a vegyi fegyverek feltételezett bevetését 

 
 

Megosztás itt: 

Nyolcadik éve tart a szíriai konfliktus, az EP-képviselők az országban fennálló helyzetről vitáztak az áprilisi plenáris ülésen.

A feltételezett dúmai vegyi támadás helyszíne, Damaszkusztól nem messze, Szíriában, április 16-án ©Hassan Ammar/AP Photos/European Union-EP 

Az évek óta tartó szíriai harcok komoly kárt okoztak az ország lakosságának és a II. világháború óta nem látott mértékű humanitárius krízishez vezettek. Antonio Tajani, az EP elnöke az áprilisi plenáris ülés megnyitásán elítélte a vegyi fegyverek feltételezett bevetését az Aszad-rezsim részéről, miután április 7-én nyolcvanan vesztették életüket a dúmai vegyi támadás során.

A Parlamentnek világossá kell tennie, hogy a vegyi fegyverek bevetése elfogadhatatlan, és ez egy olyan határ, amelyet nem lehet büntetlenül átlépni

Antonio Tajani, EP-elnök 
Idézet megosztása: 

A parlamenti képviselőcsoportok is elítélték a vegyi fegyverek bevetését. A legtöbben támogatták a szíriai vegyipari létesítmények elleni francia-amerikai-brit légicsapásokat, míg mások nehezményezték, hogy a három ország nemzetközi felhatalmazás nélkül cselekszik.

Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EP-képviselőkkel folytatott április 17-i vitán hangsúlyozta, hogy „a háborúra nincs katonai megoldás”. Arra kérte fel az EU-t, hogy politikai eszközökkel ültesse vissza a tárgyalóasztalhoz Szíriát.

Az EP-képviselők elítélték a Szíriában kialakult erőszakspirált a március 15-én elfogadott állásfoglalásban. „Gyalázatos bűncselekmények” elkövetésével vádolták az Aszad-rezsimet és szövetségeseit, Iránt és Oroszországot, és szorgalmazták „egy megújított és intenzív globális együttműködés kialakítását a konfliktus békés és fenntartható megoldása érdekében”.

Uniós válasz a szíriai krízisre

Több mint 13 millió szíriai szorul humanitárius segítségre és 5,6 millióan menekültek el az országból. Minden harmadik szíriai iskolát megrongáltak vagy leromboltak a harcok során, és az otthonok 35%-a nem jut tiszta és biztonságos vízhez.

A humanitárius adományok legnagyobb része az EU-ból érkezik az országba. A konfliktus 2011-es kirobbanása óta az EU és a tagországok több mint 10,6 milliárd eurót biztosítottak a szíriaiak megsegítésére.

Emellett az EU jelentős támogatásokat nyújt a Szíriával szomszédos országoknak, köztük Törökországnak, Jordániának és Libanonnak a menekültek befogadására. Az EU és az ENSZ társelnökletével Szíriai és a térség jövőjéről tartanak konferenciát április 24-25 között Brüsszelben.

A Parlament továbbra is sürgeti a szíriai erőszak felszámolását az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2254 számú határozatára hivatkozva.