Az EP-képviselők bírálják az Egyesült Államok kilépését az iráni atomegyezményből 

 
 

Megosztás itt: 

Az EP-képviselők arra kérik az EU-t, hogy álljon ki az iráni atomegyezmény mellett Európa biztonsága és egy lehetséges fegyverkezési verseny megakadályozása érdekében.

Federica Mogherini felszólalásával kezdődött az iráni atomegyezményről szóló vita 

Irán 2015-ben írt alá nukleáris megállapodást hat országgal, Franciaországgal, Németországgal, az Egyesült Királysággal, Kínával, Oroszországgal és az Egyesült Államokkal, valamint az Európai Unióval. Ennek értelmében Irán atomprogramja nem terjedhet ki katonai felhasználásra. Bár a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már többször megerősítette, hogy az ország tiszteletben tartja a megállapodást, Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette, hogy kilép az egyezményből. Az EU továbbra is elkötelezett az egyezmény mellett.

 

Az EP-képviselők június 12-én vitatták meg az Egyesült Államok kilépését, többségük kritizálta a döntést.

 

Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja nem változott: „Az atomegyezmény növeli Európa biztonságát, megakadályozza a nukleáris fegyverkezési versenyt a Közel-Keleten, gazdasági hasznot hoz Iránnak, és fontos új utakat nyit a diplomácia és a párbeszéd számára, még ha ezek bonyolultak is.”

 

Az EP-képviselők is egyöntetűen kiálltak az egyezmény mellett. „Hiszünk benne, hogy ez a helyes módja annak, hogy megakadályozzuk Irán atomhatalommá válását. A NAÜ információi szerint nincs arra utaló egyértelmű jel, hogy Irán újrakezdte volna az urándúsítási tevékenységét. Úgy gondoljuk, ez a megállapodásnak köszönhető, és ezért olyan nehéz elfogadnunk az amerikai döntés mögötti érvelést” - fejtette ki David McAllister (néppárti, német).

 

„Az egyezmény kulcsfontosságú a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásához, és fenn kell tartani ameddig csak lehetséges. Ez a globális béke és biztonság kulcsa és az egész nemzetközi közösség érdekét szolgálja, beleértve az Egyesült Államokat és Iránt is” - mutatott rá Victor Boştinaru (szocialista, román).

Jazd város Iránban 

Charles Tannock (konzervatív-reformer, brit) szerint az iráni egyezmény jelentős áttörés volt. „Nem hagyhatjuk, hogy egy rosszul tájékoztatott elnök, aki ellenzi a többoldalú kapcsolatokat, tönkre tegyen egy olyan egyezményt, amely középpontjában egy békésebb világ fenntartása áll” - mondta.

 

Marietje Schaake (liberális, holland) rámutatott, hogy az EU-nak saját magának kell meghoznia a döntéseit: „Egyszerűen nem engedhetjük, hogy Washington mondja meg, milyen szankciók kössék az európai cégeket”.

 

„Ha Európa Trump elnököt követné és újra szankcionálná Iránt, azt hiszem Irán újrakezdené az atomfegyverek kifejlesztését és megindulna a fegyverkezési verseny a Közel-Keleten” - fejtette ki Klaus Buchner (zöldpárti, német).

 

„Fenn kell tartanunk az atommegállapodást Iránnal” - mondta Cornelia Ernst (baloldali, német). „Nem engedhetjük, hogy tovább eszkalálódjon a közel-keleti feszültség és konfliktus” - tette hozzá.

 

Fabio Castaldo (EFDD, olasz) úgy gondolja, hogy „az Egyesült Államok egyoldalú kilépése az egyezményből egy történelmi baklövés. Meg vagyok róla győződve, hogy felelősségünk a lehető legtöbbet megtenni az egyezmény megvédése érdekében. Még akkor is, ha a rendelkezésünkre álló eszközök erre talán nem elegendőek”.

 

Mario Borghezio (ENF, olasz) ugyanakkor rámutatott, hogy nem elég az Egyesült Államok döntését bírálni, Európának fel kell készülnie a legrosszabra.  „Elő kell állnunk egy B-tervvel arra az esetre, ha az egyezmény hirtelen összeomlana” - fejtette ki. „Az az igazság, hogy az autóipar és az olajszektor nagy cégei elhagyják Iránt, ez pedig nagyon veszélyes, főleg Irán számára. Ráadásul ez geopolitikai és biztonsági következményekkel is jár, amelyek hatalmas fenyegetést hozhatnak az egész világ” - tette hozzá.

Mi áll az iráni atomegyezményben? 
  • Irán lemond az uránium tartalékai 98%-áról. 
  • Felhagy az urán 3,67 százalékosnál magasabb szintre való dúsításával.  
  • Teljes hozzáférést biztosít az ellenőrző hatóságoknak a nukleáris létesítményeihez.