Humanitárius vízum: a cél, hogy a menedékkérők biztonságos helyre érkezzenek az életük kockáztatása nélkül 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Megosztás itt: 

Az új uniós humanitárius vízum segítségével a menedékkérők anélkül érkezhetnének Európába, hogy az életüket kockáztatják. Az EP december 11-én elfogadta a javaslatot.

Interjú Juan Fernando López Aguilar képviselővel  

Új jelentésében a Parlament arra kéri a Bizottságot, hogy álljon elő jogalkotási javaslattal a témában. A cél, hogy azoknak, akik nemzetközi védelemért folyamodnak, lehetőségük legyen benyújtani vízumkérelmüket bármelyik uniós nagykövetségen vagy konzulátuson. Az állásfoglalást december 11-én elfogadta a Parlament.

A javaslatért felelős Juan Fernando López Aguilar (szocialista, spanyol) interjúnkban mesél a kezdeményezésről.


Mit takar pontosan az európai humanitárius vízumról szóló javaslat?

Több mint 90 százaléka azoknak, akik menedékkérelmet nyújtottak be Európában, illegális utakon érkezett, és ne csodálkozzunk, miért van ez így. Azért, mert eddig nem volt lehetőségük legális úton az EU területére lépni. A javaslatunk éppen erről szól: hogy a hatóságok meghallják ezeknek az embereknek a hangját, hogy joguk legyen anélkül biztonságos helyre érkezni, hogy kockáztatnák az életüket és kitennék magukat és a szeretteiket az illegális embercsempészeknek.

A javaslat alapján egy arra az uniós tagállamra korlátozott engedélyt kapnának, ahol benyújtják a menedékkérelmüket. Ezt bármelyik uniós nagykövetségen, konzulátuson vagy külföldi uniós delegációnál lehetne kérvényezni. Ez megoldás lehetne azoknak, akiknek jelenleg nincs más esélyük, mint hogy illegális embercsempészetnek tegyék ki magukat. Ne felejtsük el, hogy az elmúlt években a Földközi-tengeren több mint 30 ezer ember vesztette életét.

Kik kaphatnánk meg ezt a vízumot?

Rengeteg különböző eset lehetséges, például ha egy család olyan vallási csoporthoz tartozik, amely üldözésnek, vagy folyamatos erőszaknak van kitéve. Ez a helyzet Szíriában és Irakban a keresztényekkel, a nem muszlimokkal Afganisztánban, az LMBT személyekkel a legtöbb muszlim országban, vagy a különböző etnikai csoportokkal, akiknek a biztonsága veszélyben forog.

Mi a következő lépés, ha elfogadja a Parlament a javaslatokat?

Ez egy saját kezdeményezésű jelentés, nem kötelező erejű jogszabályokról beszélünk. Arra kérjük a Bizottságot, hogy nyújtson be jogalkotási javaslatot a témában.

A bevándorlás kérdése továbbra is az egyik legsürgetőbb probléma az európaiak szerint a közelmúltban készült felmérések alapján. Milyen más javaslat van még napirenden az EP-ben?

Először is, külön kell választanunk a tényeket a közvéleménytől. Elterjedt az a nézet, hogy a migráció felett nincs többé kontroll, hogy ez egy agresszív invázió az EU területén, egyfajta trójai faló.

Erre azonban semmilyen kézzel fogható bizonyíték nincs, a tények azt mutatják, hogy az ide érkezők száma drasztikusan csökken.

Arra van felhatalmazásunk, hogy a közös európai menekültügyi rendszer keretein belül, a szolidaritást és a közös felelősségvállalást szem előtt tartva cselekedjünk.

Az EU döntéshozatali folyamatában a Tanács a hiányzó láncszem. Ez a Parlament mindent megtett a jogszabályok hatékony elfogadása érdekében, ide értve a dublini szabályok reformját is, amelyek alapvetően rendkívül igazságtalanul osztották meg a felelősséget. Szükségünk van egy közös európai rendszerre a menedékkérelmek elbírálásához, hogy ne háruljon minden teher a Földközi-tenger partján elhelyezkedő országokra.