Az új Parlament és az új Bizottság 

 
 

Megosztás itt: 

Az Európai Parlament plenáris ülésterme 

Május 23. és 26. között az EU 28 tagállamában 200 ezer ember ment el szavazni, hogy megválassza az európai parlamenti képviselőket.

A képviselők pedig 2019. július 16-án úgy szavaztak, hogy Ursula von der Leyent választják meg az Európai Bizottság elnökének. Ő lesz az első nő, aki ezt a pozíciót betölti.


Az Európai Bizottság elnöke a tagállamok által javasolt biztosjelöltekből állítja össze csapatát. A biztosjelöltek kompetenciáját és képességeit szeptember végén vagy októberben parlamenti bizottsági meghallgatások keretében vizsgálják majd az európai parlamenti képviselők.


Ezt követően az európai parlamenti képviselők október végén a teljes biztosi testületről szavaznak.


A Bizottság és az elnök legitimitása ezért a Parlament legitimitásán és a képviselők demokratikus megválasztásán alapul.

Tudjon meg többet az európai választási eredményekről és az új Parlament politikai összetételéről

Az új Parlament 

Az új Parlament első alkalommal július 2. és 4. között ült össze Strasbourgban. 

Az újonnan megválasztott Európai Parlament első feladata az volt, hogy a következő két és fél évre megválassza elnökét. Az európai parlamenti képviselők emellett 14 alelnököt és öt quaestort is választottak, valamint döntöttek a bizottságok létszámáról. A bizottságokba történő jelölésekről a képviselőcsoportok határoztak, és azokat a plenáris ülésen jelentették be. A bizottságok júliusban tartott első üléseiken választották meg az elnököket és alelnököket.

A biztosjelöltek meghallgatása 

A meghallgatásokat szeptemberben és októberben tartják. 

A Tanács, egyetértésben az Európai Bizottság megválasztott elnökével, összeállít egy listát a biztosjelöltekről. A lista minden tagállamból egy-egy jelöltet tartalmaz. A biztosjelöltek a javasolt portfóliókért felelős parlamenti szakbizottságok újonnan megválasztott képviselői előtt hosszú és átlátható, nyilvános meghallgatások során adnak számot rátermettségükről és hozzáértésükről.

EU-s zászlók az Európai Bizottság épülete előtt 

A Bizottság megválasztása 

A Parlamentben megválasztott Bizottságot hivatalosan az Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel. 

A teljes Bizottságot - beleértve a Bizottság elnökét és a kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőt - a leadott szavazatok többségével, név szerinti szavazással választják meg. A szavazás előtt a Bizottság elnöke bemutatja a biztosi testület tagjait és programját.