Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Ciprusi uniós elnökség: szociálisabb Európa, új uniós költségvetés

Egyéb Cikk - Intézmények27-06-2012 - 15:07
 
A ciprusi elnökség logója   A ciprusi elnökség logója

Július 1-jétől Dánia után Ciprus tölti be hat hónapra az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét. A ciprusi elnökség célkitűzései között szerepel, hogy lezáruljanak az EU következő többéves költségvetéséről szóló tárgyalások, és sikerüljön megteremteni egy szociálisabb Európát. Ciprusi EP-képviselőket kérdeztünk az elnökségi tervekről.


Ioannis Kasoulides, a néppárti frakció alelnöke szerint a többéves pénzügyi keret mellett az agrárpolitika reformja, az energiaügyek, a menekülpolitika és a tengerpolitika lesznek az elnökség fő témái.


„Az uniós külügyi szolgálattal és az Európai Bizottsággal együtt a ciprusi elnökségnek külön hangsúlyt kell majd fektetnie az európai szomszédságpolitikára, elsősorban pedig az arab tavasz országainak demokratizálódási folyamatának elősegítésére” - tette hozzá.


Többéves pénzügyi keret, külkapcsolatok


A szintén néppárti Eleni Theocharous szerint az elnökség fél éve alatt a 2014‑2020-as uniós költségvetés lesz a kiemelt téma. „Tudom, hogy nem lesz könnyű feladat, de ha sikerülne lezárni a tárgyalásokat az év végéig, az az elnökség nagy sikere lehet” - mondta. A képviselő szerint feltétlenül szükség van a szolidaritás és a szociális Európa megerősítésére is.


Szintén a többéves uniós költségvetésről szóló tárgyalásokat emelte ki Antigoni Papadopoulou szocialista képviselő, aki emellett a fenntartható fejlődést, a gazdasági növekedést és az EU szomszédjaival való szorosabb együttműködés kialakítását nevezte meg fontos célokként.


Kyriakos Mavronikolas szerint a gazdasági válság megoldása és az eurózóna egybetartása lesznek a következő időszak fő feladatai. A ciprusi elnökség egyik fő célja, hogy pont kerüljön a többéves költségvetési keretről szóló tárgyalások végére. A szocialista képviselő úgy gondolja, hogy az uniós elnökség jó lehetőség hazája számára, hogy a Tanács élén jobban megmutassa magát a nemzetközi színtéren.


Kihívás és lehetőség Ciprusnak


Nagy kihívás, de egyben lehetőség is Ciprus számára az elnökségi feladatok ellátása - fogalmazott Takis Hadjigeorgiou baloldali képviselő. Szerinte a mostani súlyos válság közepette a ciprusi elnökség célja a szociálisan érzékeny, szolidaritás elve alapján cselekvő Európa előtérbe helyezése.


Kyriacos Triantaphyllides baloldali képviselő szerint a többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások során a ciprusi elnökség jó közvetítő lehet a különböző szakpolitikai szempontok összehangolásában.


„A ciprusi elnökség célja, hogy összhangbot teremtsen a tagállami érdekek között. A konszenzus ugyanis a válságkezelő megoldások kidolgozását is megkönnyítheti” - mondta.


Plenáris vita július 4-én


A ciprusi elnökség programját az EP plenárisa július 4-én, szerdán vitatja meg.

REF : 20120618STO47112