Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Lux-díj 2012: díj az európai film népszerűsítéséért

Az „Io sono Li” című film nyerte a 2012-es Lux-díjat

 
Martin Schulz átadja a díjat Andrea Segrének   Martin Schulz átadja a díjat Andrea Segrének
Andrea Segre filmje, az „Io sono Li” (Shun Li és a költő) nyerte 2012-ben a Lux díjat. Az EP filmdíját ünnepélyes keretek között Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke adta át szerdán az EP strasbourgi ülésén. A film a bevándorlás és a hagyományos közösséghez való tartozás témáját dolgozza fel, és egy barátság történetén keresztül mutatja be, hogy miként lehet lebontani az „idegenekkel” szembeni sztereotípiákat és előítéleteket.

A másik két idei döntős Fliegauf Bence „Csak a szél” (magyar német francia koprodukció) és Miguel Gomes „Tabu” című filmjei (portugál német francia brazil) voltak.


A Lux díj 2007-es alapítása óta idén először az EP minden tagállamban Lux filmnapokat szervezett, amelynek keretében mind a három döntős filmet bemutatták. Az európai alkotásokat több ezren tekintették meg.


Martin Schulz a díj átadásakor elmondta: „A díj hozzájárul a nyelvi és földrajzi akadályok áthidalásához azzal, hogy sokaknak lehetővé teszi, hogy megtekintsék és megvitassák ezeket a filmeket, és ezzel részesei legyenek a közös európai kulturális térnek.”


Andrea Segre a következő szavakkal vette át a díjat: „Köszönöm az EP-képviselőknek és a szervezőknek a díjat, amelynek rendkívül fontos szerepe van a független európai filmkészítés népszerűsítésében. A film segítségével tudjuk ugyanis megvitatni az európai társadalmak problémáit és a társadalmi feszültségeket.”


Az Európai Parlament a Lux díjjal minden évben olyan filmet tüntet ki, amely az európai identitáshoz kapcsolódó kérdésekkel és értékekkel foglalkozik, és bemutatja Európa kulturális sokszínűségét.


A díj részeként az EP finanszírozta, hogy a Lux-filmnapokra a három döntős filmet az EU mind a 23 hivatalos nyelvén feliratozzák. Az EP biztosítja a forrást ahhoz is, hogy a győztes filmről készüljön egy hallás- és látássérültek számára is elérhető változat, emellett finanszírozza a film promócióját is.