Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Dohánytermékek: a Parlament a fiatalok elrettentését támogatja

Plenáris ülés Sajtóközlemény - Közegészségügy26-02-2014 - 13:43
 
E-Cigarette in a public place   Az e-cigarettát gyógyszer- vagy dohánytermékként lehet forgalmazni ©BELGA/MAXPPP/ILLUSTRA/D.Bedrunes

Ne legyen vonzó a dohányzás a fiatalok számára: ez a célja annak az uniós dohánytermék-irányelvnek, amelyről szerdán döntött a Parlament. A képviselők már informálisan megegyeztek az Unió egészségügyi minisztereivel a jogszabályról, amely többek között előírja, hogy minden cigarettacsomag felületének 65 százalékán képes egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni.


„Többéves, a dohánygyártók és képviselőik intenzív lobbizása által kísért munka végére került végre pont. Az új szabályokkal nagy lépést teszünk a dohányzás korlátozása felé, és segítünk megelőzni a dohányzók következő generációjának összetoborzását. Hiszen jellemzően gyerekek, nem pedig felnőttek szoknak rá a dohányzásra: a cigarettázók túlnyomó többsége 18 éves kora előtt kezdte a dohányzástˮ - mondta a témáért felelős angol szocialista képviselő, Linda McAvan.


Egészségügyi figyelmeztetések: a csomagolás kétharmadán, elöl-hátul


A mostani szabályok értelmében a csomagolás elejének 30 százalékát, hátoldalának 40 százalékát kell egészségügyi figyelmeztetésnek borítania. A tervezet ezt az arányt mindkét oldalon 65 százalékra emeli és kötelezővé tenné a képes formát - ez pedig a legtöbb tagállamban újdonság lesz. A már csak pár országban engedélyezett, 20 szálnál kevesebb cigarettát tartalmazó dobozokat betiltják, mert ezek olcsóbbak, így elérhetőbbek a gyerekek számára.


Kétféle lehetőség az e-cigaretta szabályzására


A képviselők döntése értelmében gyógyszerként kell szabályozni az olyan e-cigarettát, amelynek gyártója a dohányzásról való leszokást ígér. Ellenkező esetben a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályzás alá esik, és nikotintartalma nem haladhatja meg a 20 mg/ml értéket.


A jogszabály megengedi a patronok utántöltését. Az e-cigarettákhoz nem juthatnak hozzá gyerekek, a csomagolást egészségügyi figyelmeztetéssel kell ellátni, és az e-cigaretták is a dohánytermékek reklámozására vonatkozó szabályok hatálya alá esnek.


Listázott hozzáadott anyagok, betiltott ízesítések


A jogszabály betiltja a jellegzetes ízt adó, ezáltal a cigarettát vagy a sodrásra szánt dohányt a fiatalok számára vonzóbbá tevő ízesítéseket. A mentolos ízesítés 2020-ban szűnik meg. A vizipipadohányt nem érinti ez a szabály.


Az egészségre különösen káros adalékanyagokat betiltják, a szabályozóhatóságok pedig további tanulmányok elvégzésére kötelezhetik a dohányipart az engedélyezett adalékanyagokat tartalmazó listával kapcsolatban. A dohánygyártáshoz elengedhetetlen adalékanyagok, például a cukor használata engedélyezett marad.


Az Unióban évente 700 ezren halnak meg dohányzás miatt


Tizenkét évvel a most érvényben lévő irányelv bevezetését követően még mindig a dohányzás a legfőbb megelőzhető halálok az Európai Unióban, ahol évente 700 ezren halnak meg a dohányzás következtében. Az évek óta zajló dohányzásellenes lépéseknek köszönhetően a dohányzók aránya a 2002-ben 15 tagállamból álló Unióban 40 százalékról a 2012-re 27 tagú Unióban 28 százalékra csökkent.


A következő lépések


A jogszabályt várhatóan március 14-én hagyja jóvá a Miniszterek Tanácsa. A tagállamoknak a felülvizsgált irányelv hatályba lépésétől két év áll rendelkezésére a szabályok átvételére.

REF : 20140221IPR36632
 
 
Kapcsolatok