Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Közvélemény-kutatás a 2014. évi európai választásokról – a legújabb előrejelzés

Egyéb Cikk - Intézmények24-03-2014 - 17:31
 
Latest projections 19-05-2014  JPG   A választások előtti utolsó előrejelzés

Milyen lesz az Európai Parlament összetétele a május 22–25-i európai választások után? A pontos választ egyelőre senki sem tudja, a kérdés azonban sokakat foglalkoztat. Az Európai Parlament a TNS Opinion közvélemény-kutató intézettel együttműködve az uniós országok aktuális közvélemény-kutatásai alapján heti rendszerességgel közöl előrejelzéseket az EP-választások eredményeiről és a parlamenti helyek elosztásáról.


A közvélemény-kutatás nem méri a választásokon való részvételi hajlandóságot, hanem az uniós országokban a közvélemény éppen aktuális állását figyelembe véve körvonalazza a 2014. évi európai választások lehetséges kimenetelét. Az Európai Parlament összetétele a július 1–3-i alakuló ülést követően lesz hivatalos.

 

Módszertan

 

Az európai parlamenti helyek eloszlásának előrejelzése a 28 tagállamban heti rendszerességű, európai és országos szintű felmérések nem teljes körű felhasználásán alapul. A pártok által megszerzendő képviselői helyek számát a nemzeti választási törvények alapján becsülik meg, figyelembe véve a választási formulát és rendszert, valamint a bejutási küszöböt.


Az előrejelzéseket a két vagy három legfrissebb közvélemény-kutatás eredményének átlagából számítják ki. Abban az esetben, ha az átlag kiszámítása nem lehetséges, a legfrissebb rendelkezésre álló európai vagy országos közvélemény-kutatás eredményét veszik számításba.


A képviselői helyek eloszlására vonatkozó becslés a május 13–19. közötti közvélemény-kutatások alapján készült.


A képviselői helyek eloszlása

 

Azok a pártok, amelyek valamely európai parlamenti frakció vagy a frakciónak megfelelő európai politikai párt tagjai, automatikusan abban a frakcióban szerepelnek a felmérésben.


Azon pártok jelöltjei, akik tagjai jelenleg független EP-képviselők, automatikusan a független képviselők kategóriájába kerülnek a felmérésben.


Azok a pártok, amelyeknek hovatartozásáról nincs még döntés, automatikusan az „egyéb” kategóriába kerülnek. Az „egyéb” kategória egyenlő arányban oszlik meg az ülésterem jobb és bal oldala között, kivédve ezzel a pártok politikai irányvonalára vonatkozó bármilyen előzetes következtetéseket.


Forrás: az EP és a TNS Opinion közötti együttműködés

REF : 20140324STO39616
Frissítve: ( 21-05-2014 - 18:09)