Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Fegyvertartás: változnak a szabályok, bezárul a kiskapu a terroristák előtt

Egyéb Cikk - Intézmények14-07-2016 - 16:36
 

A lőfegyverekről szóló irányelv módosításáról fogadott el jelentést szerdán a belső piaci szakbizottság. A jelentés szerint az uniós szabályok azokra a lőfegyverekre is érvényesek lennének, amelyeket vaktöltényessé alakítottak át, ezeket ugyanis a terroristák visszaalakíthatják éles lőfegyverekké. Videónkban Vicky Ford (konzervatív-reformer, brit) EP-képviselő beszél a fontosabb változásokról.


Szigorúbb szabályok a vaktöltényes fegyverekre

A vaktöltényessé alakított fegyverekre jelenleg nem vonatkozik a lőfegyverek tartását szabályozó uniós irányelv, ezen változtat a mostani reform. Ezeket ugyanis vissza lehet alakítani éles lőfegyverekké, amit a terroristák könnyen kihasználhatnak.

Vicky Ford elmondta: „A Parlament célja ezzel a jogszabállyal annak a joghézagnak a megszüntetése, amit a párizsi támadások során kihasználtak”.

Múzeumok, sportlövészetek, vadászat

A Bizottság reformjavaslata a lőfegyverek széles körére kiterjedt, ezért komoly aggodalmat jelentett például a múzeumok, hagyományos vadászok, vagy sportlövészek számára. Az EP jelentése szigorú feltételek mellett felmentést adna ezeknek a jogszabály alól.

„Külön ellenőrzés vonatkozik majd például a félautomata fegyverekre, amelyekkel egy bizonyos számú lövést lehet leadni, és azokat csak az használhatja, aki regisztrált céllövő, és részt vesz versenyeken egy klubban vagy szervezett verseny keretében. A céllövők tehát használhatják ezeket a fegyvereket, a hétköznapi emberek azonban nem” - magyarázta Vicky Ford.

Következő lépés

A Parlament plenáris ülésen várhatóan ősszel szavaz a jelentésről. Miután a Tanács is elfogadta álláspontját, megkezdődnek a tárgyalások a részletekről.

REF : 20160707STO36402
Frissítve: ( 15-07-2016 - 10:37)