Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Az EU külső határainak védelme: a Parlament támogatja az Eurosur-szabályokat

Plenáris ülés Sajtóközlemény - Igazságügyi együttműködés / Rendőrségi együttműködés10-10-2013 - 12:40
 
Frotex European Union Agency   Az Eurosur segítségével a tagállamok valós időben követhetik az EU külső határairól érkező adatokat és képeket.

Az EU tagállamai jobban felkészülhetnek az illegális bevándorlás megelőzésére, észlelésére és az ellene történő fellépésre az Eurosur határőrizeti rendszernek köszönhetően, amelynek működési szabályait csütörtökön fogadta el a Parlament. Az Eurosurral a tagállamok valós időben oszthatják meg egymással az Unió külső határaival kapcsolatos információikat és képanyagaikat.Az Eurosur kommunikációs rendszertől az illegális bevándorlás észlelésének javítását, az illegális bevándorlás megakadályozását, valamint a határokon átnyúló bűnüldözés javítását várják. A képviselők indítványára a rendszer a veszélybe került migránsok életének védelmét is felvette céljai közé.


„Csak egy páneurópai határőrizeti rendszer kialakításával előzhető meg, hogy a Földközi-tenger hajózásra alkalmatlan csónakokon a jobb élet reményében érkező bevándorlók temetőjévé váljon. A lampedusaihoz hasonló tragédiák megakadályozása céljából nagyon gyorsan kell lépnünk" - mondta a témáért felelős képviselő, a holland liberális Jan Mulder (ALDE, Hollandia) a szerdai plenáris ülésen.


A tagállamoknak az Eurosur használata során mindig tiszteletben kell tartaniuk a visszaküldés tilalmát, azaz nem fordíthatnak vissza bevándorlókat olyan országba, ahol veszélyben lenne életük vagy szabadságjogaik.


A kommunikációs rendszer használata során az Unióban garantált alapvető jogokat, többek között a személyes adatok védelmét is tiszteletben kell tartani. A tagállamok vagy egy tagállam és egy harmadik állam között csak kivételes esetben cserélhetők ki személyes adatok, és az adatcserének meg kell felelnie az adatvédelmi szabályoknak.


A tagállamok nem vehetik igénybe az Eurosurt arra, hogy olyan személy beazonosítására alkalmas információt küldjenek egy harmadik országnak, akinek a nemzetközi védelem iránti kérelme elbírálás alatt van, vagy veszélyben foroghat az élete vagy testi épsége.

Háttér


Az Eurosur az EU külső határainak őrizetét hivatott javítani azáltal, hogy felgyorsítja a tagállamok közötti, illetve a tagállamok és az Unió külső határain a tagállami együttműködés szervezésével megbízott Frontex ügynökség közti információáramlást. A valós idejű információ-megosztás mellett a tagállamok az eltérő forrásokból (például műholdról vagy hajókról) származó adataikat is védett kommunikációs hálózaton cserélhetnék ki.


A Frontex adatai szerint 2012-ben 72 ezernél valamivel többen, de az előző évihez képest feleannyian lépték át illegálisan az Unió határait.


Mi a következő lépés?


Az Eurosur működési szabályairól megegyezés született a tagállamokkal. Bulgária, Észtország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia és Finnország 2013. december 2-án kezdi használni a rendszert, míg a többi tagállam 2014. december 1-én csatlakozik hozzájuk.


Az Eurosur rendszert 479 szavazattal, 101 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett fogadták el.


REF : 20131007IPR21624
 
 
Kapcsolatok