Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Infografikák

 

Visszaszámlálás az európai választásokig

Intézmények11-02-2014 - 16:23
infographic illustration   Az infografikához kattintson a képre!

Május 22–25 között döntenek a választók az EP új összetételéről, ami meghatározza azt is, hogy ki lesz az Európai Bizottság új elnöke. Az uniós szerződés értelmében a választók szava minden eddiginél jobban számít, hiszen az Európai Bizottság elnökének jelölésekor figyelembe kell venni az európai választások eredményét is. Az EP alkotmányügyi szakbizottsága azt is szeretné, hogy a biztosjelöltek is a megválasztott képviselők közül kerüljenek ki.


Az európai választásokat május 22–25 között rendezik. Először Hollandiában és Nagy-Britanniában adhatják le szavazataikat a választók, Magyarországon május 25-én lesz az EP-választás.


Az uniós szerződések értelmében a tagállamok vezetőinek figyelembe kell venniük az európai választások eredményét, amikor arról döntenek, hogy kit jelöljenek az Európai Bizottság élére. A jelöltről ezt követően az EP szavaz majd.


Az EP azonban azt szeretné, hogy amikor a tagállamok a biztosok személyére tesznek javaslatot, akkor a jelöltek között legyenek olyanok is, akiket újonnan választottak meg EP-képviselőnek.

REF : 20140210IFG35536
Frissítve: ( 28-04-2014 - 16:46)