Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Az Európai Parlament ABC-je: a legfontosabb tudnivalók

Egyéb Intézmények25-08-2016 - 08:48
Infografika  

Az uniós polgárok 2014 májusában választották meg az Európai Parlament 751 képviselőjét. Hogyan oszlik meg az EP-képviselők száma frakciónként? Hány szakbizottság van? Infografikánkon bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a Parlamentről. (Tovább: Az Európai Parlament ABC-je: a legfontosabb tudnivalók )

 

Demokratikus kontroll: mit jelent a Parlament vizsgálati jogköre?

Egyéb Intézmények23-08-2016 - 16:35
Parliament’s powers to investigate: exercising democratic control ©AP Images/ European Union-EP  

Az elmúlt hónapokban a Parlament ideiglenes vizsgálóbizottságokat állított fel az autók károsanyag-kibocsátásának botránya, illetve a Panama-ügy kapcsán. Emellett különbizottság vizsgálja a tagállamok adómegállapításait is, mert a gyanú szerint adókedvezményt nyújtottak bizonyos nagyvállalatoknak. Miért fontos az EP vizsgálati jogköre és hogyan gyakorol nyomást a tagállamokra, vagy éppen a Bizottságra a gyakorlatban? (Tovább: Demokratikus kontroll: mit jelent a Parlament vizsgálati jogköre? )

 

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

Egyéb Alkotmány / Bel- és igazságügy19-08-2016 - 09:00
Eurobarometre: Environment ©AP Images/ European Union-EP  

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól. A magyar válaszadók 63%- szánna nagyobb szerepet az Uniónak a környezet védelme terén. (Tovább: Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár )

 

A következő hat hónap fő témái az EP-ben

Egyéb Intézmények18-08-2016 - 08:00
EP back to work after the summer brake  

A migrációs és menekültválság kezelése és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2016 második félévében. Az EP-képviselők augusztus 29-étől megkezdik a szakbizottsági üléseket, összefoglaljuk, hogy mivel foglalkoznak a következő hónapokban. (Tovább: A következő hat hónap fő témái az EP-ben )

 

Érdekel az EU? Jelentkezz gyakornoknak az Európai Parlamentbe!

Egyéb Intézmények15-08-2016 - 08:00
Become an EP trainee  

Szakmai tapasztalatot szereznél az uniós ügyek terén? Szívesen nyernél betekintést egy nemzetközi intézmény napi működésébe? Az Európai Parlament a gyakornoki lehetőségek széles skáláját kínálja, hogy közelebbről megismerhesd tevékenységét. A következő gyakornoki periódusra augusztus 15-től lehet jelentkezni. További részletek cikkünkben. (Tovább: Érdekel az EU? Jelentkezz gyakornoknak az Európai Parlamentbe! )

 

Külső határvédelem: az európaiak 71%-a komolyabb fellépést vár az EU-tól

Egyéb Bevándorlás / Bel- és igazságügy / Schengen / Biztonság és védelem12-08-2016 - 09:00
Eurobarometre: external-borders ©AP Images/ European Union-EP  

A migrációs hullám rendkívüli intézkedéseket kíván az EU és a tagállamok részéről a Schengeni övezet és az Unió külső határai védelme érdekében. Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 61%-a elégtelennek tartja az uniós fellépést a külső határok védelmével kapcsolatban, és 71%-uk jelentősebb fellépést vár az Uniótól. A magyar válaszadók körében is hasonló az arány. Mit tesz az EU, hogy biztonságosabb legyen Európa? (Tovább: Külső határvédelem: az európaiak 71%-a komolyabb fellépést vár az EU-tól )

 

Hogyan működik az EU? Megmutatjuk néhány percben!

Egyéb Intézmények10-08-2016 - 08:00
How it works: europarltv.eu  

Távolinak tűnik Brüsszel és az uniós politikák? Túl szövevényesnek látszik az uniós jogalkotás? A Hogyan működik az EU? címet viselő videóink ezt az érzést igyekeznek megszüntetni. Rövid videóinkban megmutatjuk, hogyan alakítják az EP-képviselők a politikai élet fejleményeit, és hogyan fogadják el az ön életét is befolyásoló jogszabályokat. (Tovább: Hogyan működik az EU? Megmutatjuk néhány percben! )

 

Képek, rövid videók, hangulatjelek: Az EP hírei a Snapchaten

Egyéb Intézmények08-08-2016 - 08:00
Illustration for Snapchat  

A 2011-ben indult Snapchat mára a leggyorsabb ütemben növekvő közösségi hálózattá nőtte ki magát a világon. Mintegy 100 millió felhasználója van mindne nap, egyharmaduk Európán belül. A Parlament tavaly májusban hozta létre fiókját, hogy ezen keresztül a Snapchat felhasználói is bepillantást nyerhessenek az európai politikába. (Tovább: Képek, rövid videók, hangulatjelek: Az EP hírei a Snapchaten )

 

A menekültválság kezelése: mit várnak az európaiak és mit tesz az EP?

Egyéb Emberi jogok / Bevándorlás / Bel- és igazságügy / Menekültpolitika05-08-2016 - 09:00
Eurobarometre: migration ©AP Images/ European Union-EP  

Az elmúlt időszakban Európába érkező példa nélküli menekültáradat kihívás elé állítja a kontinenst. Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak háromnegyede komolyabb fellépést vár az Uniótól migrációs kérdésekben, és 66%-uk elégtelennek tartja az uniós szerepvállalást ezen a téren. Ez egybecseng a magyarok véleményével, akiknek 71%-a szerint az EU-nak többet kellene tennie a migrációs válság megoldásáért. (Tovább: A menekültválság kezelése: mit várnak az európaiak és mit tesz az EP? )

 
Best of A la Une  

Az adatvédelmi szabályok reformja, a menekültválság, népszavazás az Egyesült Királyság uniós tagságáról, küzdelem a terrorizmus ellen. Az ezekről szóló cikkeinket, összeállításainkat olvasták a legtöbben honlapunkon az év első felében. Visszatekintés. (Tovább: Brexit, migráció, roaming: honlapunk legnépszerűbb cikkei az elmúlt hónapokban )