A képviselők többek között az ízesítések és a kis kiszerelés betiltásával kívánják kevésbé vonzóvá tenni a dohányzást a fiatalok számára. ©BELGA/BELPRESS/P.Turpin 

Az EP kedden elfogadta azt a jogszabályt, amelynek célja, hogy a dohányzás kevésbé tűnjön vonzónak a fiatalok számára. A Parlament szerint minden cigarettásdoboz 65 százalékát egészségügyi figyelmeztetésnek kell lefednie. A Parlament a gyümölcsös vagy mentolos ízesítésű, és a kis kiszerelésben kapható cigaretták betiltása mellett foglalt állást. Az e-cigarettákat viszont csak akkor kell a gyógyszerekre vonatkozó szabályok szerint kezelni, ha gyógyhatást vagy könnyebb leszokást ígérnek.


„Tudjuk, hogy gyerekek, nem pedig felnőttek szoknak rá a dohányzásra. És bár a legtöbb tagállamban csökkenő tendenciát mutat a felnőtt dohányosok száma, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint számos tagállamban aggasztóan növekszik a fiatal cigarettázók aránya" - mondta a témáért felelős Linda McAvan (S&D, Egyesült Királyság) képviselő. „Meg kell akadályoznunk, hogy a dohánytermékek gyártói egy sor vonzó termékkel vegyék célba a fiatalokat és garantálnunk kell, hogy hatásos figyelmeztetések jelenjenek meg a dobozokon. Kanadában 2011-ben vezették be a fényképes figyelmeztetéseket, a fiatal dohányosok száma azóta a felére csökkent."


Egészségügyi figyelmeztetés: a doboz kétharmadán, elöl-hátul


Az érvényben lévő szabályzás szerint az egészségügyi figyelmeztetésnek a csomagolás első oldalának legalább 30 százalékát, hátoldalának pedig 40 százalékát kell lefednie. A képviselők mindkét oldalon 65 százalékos takarást kívánnak. A márkanévnek a csomagolás alján kellene megjelennie.


A Parlament betiltaná a húsznál kevesebb szálat tartalmazó dobozok forgalmazását. A képviselők ugyanakkor végül nem tiltanák be a vékony („slim") cigarettákat.


E-cigaretta


Az elektronikus cigarettákat szabályozni kell, de nem lehet őket a gyógyszerészeti termékekkel megegyező módon szabályozni. Erre csak akkor kerülhet sor, ha a termék gyógyhatást vagy leszokást ígér. A többi e-cigaretta 30 mg/ml-nél nem tartalmazhat több nikotint, csomagolásán egészségügyi figyelmeztetést kell feltüntetni, és nem adható el 18 éven aluli személy számára. A gyártók és az importőrök kötelesek a termék összes összetevőjének listáját átadni a tagállami hatóságoknak. Végül pedig az e-cigarettákra az egyéb dohánytermékekkel megegyező reklámozási szabályok vonatkoznak.


Adalékanyagok listája, ízesítések betiltása


A képviselők ellenzik az olyan adalékanyagok és ízesítések hozzáadását a dohánytermékekhez, amelyek jellegzetes ízt kölcsönözve vonzóbbá teszik a cigarettákat. A dohánytermékek előállításához szükséges cukor használata - hasonlóképpen több, listázott és adott koncentrációban alkalmazható adalékanyaghoz - továbbra is engedélyezett marad. Az adalékanyagok engedélyeztetéséért a gyártóknak az Európai Bizottsághoz kell fordulniuk.


A feketekereskedelem ellen fellépés


Az illegális dohánytermékek elleni fellépés jegyében a tagállamoknak garantálniuk kell, hogy minden egyes doboz és a szállított kartonok mindegyike magán visel egy jelölést, amelynek segítségével a termék útja a gyártótól az első forgalmazóig követhető, fogalmaztak a képviselők.


Évente 700 ezer dohányzás miatti halál az Unióban


A most érvényes irányelv életbe lépése után 12 évvel a dohányzás még mindig a legnagyobb, megelőzhető halálok, amely évente 700 ezer ember haláláért felelős. Míg 2002-ben az EU 15 tagállamában a lakosság 40 százaléka dohányzott, 2012-re a dohányzásellenes lépéseknek köszönhetően a 27 tagú Unióban az arány 28 százalékra esett.


A következő lépések


A jogszabályért a Parlamentben felelős képviselő, LInda McAvan 620 szavazattal, 43 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett felhatalmazást kapott a tárgyalások megkezdésére a Tanáccsal.


Ha a jogszabályt a Tanács és a Parlament egyaránt jóváhagyja, a tagállamoknak az irányelv hatályba lépésétől kezdve 18 hónap alatt kell átültetniük a szabályozást a nemzeti jogrendjükbe, az adalékanyagokat érintő szabályok esetében 36 hónapon, a mentol esetében pedig nyolc éven belül kell lépniük. Az irányelvnek nem megfelelő dohánytermékek még 24 hónapig, e-cigaretták pedig 36 hónapig maradhatnak forgalomban.