A pilóták repülési és készenléti idejére vonatkozó korlátozások növelik a repülés biztonságát az Unióban.  

Az Európai Bizottság végrehajthatja a pilóták és a repülőszemélyzet maximális repülési idejéről szóló rendeletet, miután a Parlament a szerdai szavazás során elutasította azt az állásfoglalás-indítványt, amely a bizottsági rendeletjavaslat visszavonására szólított fel.


„Továbbra is tény marad, hogy minden egyes nemzeti szabályozó hatóság támogatta a parlamenti állásfoglalást"- mondta az elutasított indítványt jegyző Brian Simpson (S&D, Egyesült Királyság) képviselő, utalva arra, hogy az új szabályozás vitája során több képviselő az intézkedésekkel kapcsolatos bizalmatlanságának adott hangot.


Az állásfoglalás elfogadását 218 szavazat pártolta, míg 387-en az állásfoglalás ellen szavaztak, 66-an pedig tartózkodtak. Az állásfoglalás elfogadásához abszolút többségre lett volna szükség.


A Parlament döntése azt jelenti, hogy a képviselők nem ellenzik a Bizottság által kidolgozott szabályokat a repülési idő csökkentésére. A lépések célja, hogy a pilóták és a repülőgépek személyzete megfelelőképpen kipihent legyen munkájuk során.


A Bizottság végrehajtási rendeletjavaslata a jelenlegi szabályok módosításával többek között 11 órára korlátozná az éjszakai műszakot. 12 hónapos ciklusokra vonatkozó korlátozásokat is bevezet, és a hosszú járatok illetve a bioritmust megzavaró beosztás miatt felgyülemlett fáradság ellen kötelező pihenőidőszakokat ír elő.


A repülőtéri készenlétből és az azt követő repülésből álló időszak nem haladhatná meg a 16 órát.


Az új szabályokat az úgynevezett komitológia-eljárásban fogadták el, amely keretében a Parlament elutasíthatja a bizottsági intézkedéseket, de nem módosíthat azokon.