A 2014-es költségvetésről szóló szavazás során szerdán a Parlament a Bizottság eredeti számait visszaállítva elvetette a Tanács azon javaslatát, amely csökkentette volna a kutatásra és munkahelyteremtésre rendelkezésre álló összegeket, illetve megvágta volna a külpolitikára, többek között a közel-keleti és szíriai menekültválság kezelésére illetve a határokon tevékenykedő Frontex ügynökségre szánt pénzt.A 2014-es költségvetésről szóló szavazás során szerdán a Parlament a Bizottság eredeti számait visszaállítva elvetette a Tanács azon javaslatát, amely csökkentette volna a kutatásra és munkahelyteremtésre rendelkezésre álló összegeket, illetve megvágta volna a külpolitikára, többek között a közel-keleti és szíriai menekültválság kezelésére illetve a határokon tevékenykedő Frontex ügynökségre szánt pénzt.
A Parlament álláspontját 480 szavazattal, 119 ellenszavazattal és 86 tartózkodás mellett fogadták el.
A Parlament a 2014-es költségvetésben 142,6 milliárd euró kötelezettségvállalást és 136,1 milliárd euró kifizetést határoz meg. Az első összeg 8,1 milliárd euróval, a második 4,3 milliárd euróval kevesebb, mint a 2013-as párja. A Tanács ezzel szemben a Bizottság által javasolt kötelezettségvállalási kasszát 240 millió euróval, a kifizetések kasszáját pedig 1,06 milliárd euróval vágta meg (141,8 milliárd és 134,8 milliárd euróra).
Ne csökkentsük a gazdasági növekedést éltető területeket, mondják a képviselők
A képviselők a gazdaság felpörgetésében kulcsszerepet játszó területeken, így például az európai digitális fejlesztések, a kutatás, a vállalkozások és a (fiatalokat munkához juttató) foglalkoztatáspolitika terén a Költségvetési Bizottság ajánlását követve elvetették a Tanács júliusi javaslatát, és a tanácsi 629 millió eurós csökkentés helyett 34 millió euró extrapénzt juttattak ezekre a területekre.
Menekültek
A Közel-Keletre és a menekültek számára a Parlament a tanácsi javaslatot 250 millió euróval megemelve visszaállította a Bizottság javaslatát, és további 50 millió euróval megtoldotta az erre szánható forrást. A szíriai helyzetre tekintettel humanitárius segélyezésre is pluszösszeget szavaztak meg.
Anne Jensen (liberális, Dánia), a 2014-es költségvetésért felelős képviselő hangsúlyozta, hogy a közel-keleti menekültekre szánt forrásoknak a valós helyzetet kell tükrözniük: „Az EU-nak teljesíteni kell ígéreteit és kötelezettségeit. Biztos vagyok benne, hogy mindenki átérzi a helyzet súlyát és tudja, mekkora szükség van humanitárius segítségnyújtásra a térségben."
„Óriáscsomag" a tárgyalóasztalon
A szakbizottság elnöke, Alain Lamassoure (néppárti, Franciaország) a költségvetést érintő megoldatlan ügyek sokaságára hívta fel a figyelmet: „Egy óriáscsomagról fogunk tárgyalni, amelybe a 2013-as költségvetési módosítók, a 2014-es költségvetés és a 2014-2020 közötti költségvetési keret is beletartozik. A Parlament felelősségteljesen, gyors eljárásban dönt a Bizottság számára a következő hónaptól esedékes számlák kifizetéséhez szükséges, a 6-os költségvetési módosítóban szereplő forrásokról. Mindnyájunknak: a Tanácsnak, a Bizottságnak és a Parlamentnek is felelősségünk teljes tudatában kell leülnünk az előttünk álló nehéz tárgyalásokhoz. De egy dolgot tisztázzunk: a Parlament nem engedi, hogy a hiányt a következő évre görgessük át."
A következő lépések
A plenáris szavazás után a Parlamentnek és a Tanácsnak 21 nap áll rendelkezésére arra, hogy az egyeztetési eljárás keretében megállapodásra jusson. Amennyiben megszületik a megállapodás, arról a Parlament a novemberi plenáris ülésen szavaz.
Ezzel egyidejűleg azonban a Parlament arra vár, hogy a Tanács jóváhagyja a 3,7 milliárd eurót kitevő, 8-as költségvetés-módosítási tervezetet (DAB8). Az összegre az idei év fennálló tartozásainak rendezéséhez van szükség. A Parlament e kinnlevőségek kifizetésétől teszi függővé az EU 2014 és 2020 közötti hosszú távú költségvetésének jóváhagyását.
A Tanácsnak és a Parlamentnek ezen kívül a 9-es költségvetés-módosítási tervezetről (DAB9) is megállapodásra kell jutnia. Ennek 400 millió eurós összege a tavalyi németországi, ausztriai, csehországi és romániai természeti katasztrófák utáni helyreállítást szolgálja majd.A Parlament és a Tanács egyes költségvetési fejezetekre vonatkozó javaslatai a jobb oldalon található linket követve, egy táblázatban vethetők össze.