Négy millió diák tanulhat külföldön az Erasmus+-szal ©BELGA/BELPRESS 

Az Európai Parlament kedden jóváhagyta az új Erasmus+ programot, amely diákok, tanárok, oktatók és szakmunkás-tanulók külföldi tanulását támogatja majd az Európai Unióban. A programban önkéntesek és fiatal sportolók is részt vehetnek. A master-fokozatot szerző diákok egy új garanciamechanimus révén olcsóbban juthatnak majd a külföldi tanuláshoz szükséges hitelhez.

A Parlament 632 szavazattal, 29 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett fogadta el a programot.


„A Leonardo da Vinci program már 1995 óta működik, és eddig nagy sikernek bizonyult. A fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemben nem nulláról kell indulnunk. Azonban a meglévő programoknak megfelelő pénzügyi hátteret kell biztosítanunk" - mondta Doris Pack képviselő (néppárti, Németország) a szavazás előtt.


Az Erasmus+ egy csokorba fogja a Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci és a Grundtvig uniós oktatási és képzési programokat, és most először a sportot is magába foglalja. Az alprogramok megőrzik az európaiak számára már ismerős neveiket.


A 14,7 milliárd euró összköltségvetésű Erasmus+ a 13-30 év közöttieknek segít a külföldi tanulásban, a masters fokozatot szerzők számára pedig olyan hitelgarancia-mechanizmust kínál, amelynek segítségével a fiatalok egy éves tanulás esetén 12 ezer eurós, két éves kurzus esetén 18 ezer eurós hitelt vehetnek fel a másik uniós országban zajló képzésre. A Parlament kiemelte: a garanciarendszer nem válthatja fel a már meglévő nemzeti ösztöndíj-rendszert vagy áll új nemzeti rendszerek útjában.


Az Erasmus+ a különböző képzőközpontok és a vállalatok közötti együttműködést is támogatja. Az ún. tudás- és szakképzettség-fejlesztési szövetségek célja, hogy a diákok valós munkakörülmények között, új tantervek szerint a munka világának igényeihez igazodva tanuljanak.


További információ a háttéranyagban található (link jobbra, angolul).