A Parlament szerint a jogszerűen az Unióban tartózkodóknak jár az alapszolgáltatásokat nyújtó fizetési számla. ©Belga/Belgian Freelance/D.Rys 

A legálisan az Unióban tartózkodóknak joga van alapszolgáltatásokat nyújtó fizetési számlát nyitni, ezt a jogot a bankok nem tagadhatják meg nemzetiség vagy lakóhely alapján: így döntöttek a képviselők csütörtökön. Az ilyen bankszámlák díjai és feltételei legyenek áttekinthetők és egymással összevethetők, illetve le kell egyszerűsíteni az alapszámlák közti váltást, fogalmaz a szöveg, amelynek részleteiről most kezdődik az egyeztetés a tagállamokkal.

„Mára a fogyasztók és a kereskedők is a modern fizetési szolgáltatásoktól függnek. Az elektronikus fizetés biztosítása nem túl drága, viszont nagyban megkönnyíti az életet, hatékonyabbá teszi az üzletmenetet és modernizálja a gazdaságot. A Parlament ezért tekinti kifejezetten sürgősnek, hogy az alapszolgáltatásokat biztosító bankszámla mindenki számára elérhetővé váljon, és hogy a fogyasztók megfelelő tudás birtokában hozhassák meg döntéseiket. A Parlament hamar állást foglalt a kérdésben, most a tagállamokon a sor, így jövő tavaszra lezárhatjuk a kérdést" - mondta a témáért felelős német baloldali képviselő, Jürgen Klute.


Mindenki előtt nyitva álló lehetőség


Ugyan a Parlament szerint minden banknak kínálnia kell egy alapszolgáltatásokat nyújtó bankszámlát, a tagállamok objektív és jól körülhatárolt esetben felmentést adhatnak egyes pénzintézeteknek. A bankszámlát minden jogszerűen az Unióban élő ember kérheti, és amennyiben „valós kapcsolatban áll" az adott tagországgal, akkor az ott működő bank nem tagadhatja meg a számlanyitást.


Közérthető tájékoztatás


A fizetési számlát nyitó ügyfélnek tisztában kell lennie annak költségeivel és össze kell tudnia hasonlítani a különböző ajánlatokat: a számlákról szóló információnak egységesnek és egyértelműnek kell lennie az egész Unióban. Minden tagállamban működnie kell legalább egy olyan internetoldalnak, ahol összevethetők az egyes bankok által felszámolt számladíjak, a kamatok és a kínált szolgáltatások. A képviselők elérték, hogy a bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket ezen számlák létezéséről.


Az alapszolgáltatásokat nyújtó bankszámlák jellemzői


Az alapszintű fizetési számlákkal rendelkező ügyfelek az Európai Unión belül készpénzt vehetnek fel és átutalhatnak a számlájukról, de a kártyák hitelfelvételre nem használhatók. A bankoknak minden egyéb szolgáltatásuknál alacsonyabb díjszabással kell biztosítaniuk ezeket a számlákat, fogalmaztak a képviselők.


Az ügyfeleknek elfogadható díjszabás mellett lehetőséget kell teremteni arra, hogy másik alapszolgáltatást nyújtó bankszámlára váltsanak az Unión belül.


A következő lépések


A Parlament tárgyalói most a tagállamok képviselőivel próbálnak megegyezésre jutni a jogszabályról.