A közös halászatpolitika véget vet a halak visszadobásának ©Belga/Pixsell/H.Jelavic 

A Parlament kedden megszavazta a közös halászati politika reformját tartalmazó csomagot, benne a túlhalászat tiltásáról és a feleslegesnek ítélt halak visszadobásának tilalmáról szóló, a parlament fő követeléseit jelentő szabállyal. A vásárlók tájékoztatásának javítása érdekében a címkézés szabályai is változnak. A 2014-ben életbe lépő új jogszabályok fenntarthatóbbá teszik az iparágat.

„A reform leszámol a közös halászati politika eddigi legnagyobb problémájával, a folyamatos túlhalászattal. A halászati kvótákról tárgyaló Miniszterek Tanácsának ezentúl fenntartható halászatot eredményező döntéseket kell hoznia" - mondta a témáért felelős német szocialista képviselő, Ulrike Rodust.


A halászoknak tekintettel kell lenniük a „maximális fenntartható hozamra", azaz nem foghatnak ki több halat, mint amennyi egy adott évben újratermelődik. A cél, hogy a halállomány a maximális fenntartható hozam feletti szinten álljon be.


Visszadobott halak


A visszadobott, fajuk vagy méretük miatt nem kívánt halak az Unióban kifogott halak negyedét teszik ki. Nagy részük elpusztul.


A jelenleg nem tiltott, pazarló gyakorlat megszüntetése érdekében a halászhajók 2015-től kezdve fokozatosan a fogásuk legalább 95 százalékát kötelesek kirakodni. Az összfogást területenként, naptár alapján határozzák meg. Az Európai Parlament a lehető legmagasabb szinten kívánta tartani az értékeket annak érdekében, hogy a halvisszadobás szinte teljes tilalma valósuljon meg.


A kirakodott, nem megfelelő méretű halakat kizárólag nem emberi fogyasztásra kell felhasználni.


Átfogó reform


A reform a korábbi halászati politika számos szabályát átírja. A fenntarthatósági elv például az Unió vizein kívül halászó uniós hajókra is vonatkozik, így az uniós halászhajók harmadik országok fennhatósága alá tartozó vizekben is csak a fölös halállományból halászhatnak. A túl nagy flottával rendelkező tagállamokat a halászati alapokból járó támogatások visszatartásával büntetik.


A forgalmazásra vonatkozó új szabályok garantálják, hogy a fogyasztók alaposabb tájékoztatást kapnak többek között a megvásárolt hal származásáról és a kifogásához használt technikáról.

 

A következő lépések


A tagállamok minisztereinek még formálisan jóvá kell hagyniuk a Parlament második olvasatban született jelentését. A jogszabály ezt követően jelenik meg az EU hivatalos lapjában.