A több országra kiterjedő engedélyekkel könnyebb lesz a streaming szolgáltatók dolga az EU-ban.©BELGA/EASYPHOTOSTOCK/L.DOLGACHOV 

Az online zeneszolgáltatók, például a Spotify vagy az iTunes ezentúl egyszerűbben megkaphatják az engedélyt arra, hogy több országban letölthetők legyenek zenéik: ezt eredményezi a Parlamentben a zenék szerzői jogáról kedden elfogadott jogszabálytervezet, amelyről már a Tanáccsal is megszületett a nem hivatalos megállapodás. A szabályok lökést adhatnak az Európa-szerte elérhető zenei szolgáltatások fejlődésének, emellett garantálják, hogy a művészek is hozzájutnak jogdíjaikhoz.

„Az irányelv egyrészt hatékonyan védi az európai szerzők érdekeit, másrészt viszont a felhasználók is hozzáférhetnek a szerzői jogok által védett tartalmakhoz egész Európában" - fogalmazott a témáért felelős Marielle Gallo francia néppárti képviselő. „Az irányelv egyértelműen megmutatja, hogy könnyen összhangba lehet hozni a szerzői jogok védelmét az internetes felülettel. A szerzői jogok a digitális gazdaság alapvető részét képezik."


Határon átnyúló engedélyek az európai online zeneszolgáltatóknak


Az új szabályok szerint az európai online zeneszolgáltatók az engedélyeket a szerzők jogait több országra kiterjedően képviselő szervezetektől: a közös jogkezelőktől szerezhetik be. Ennek köszönhetően az egész EU területén jogszerűen működhetnek az olyan szolgáltatások, mint például a Spotify vagy az iTunes.


A kulturális sokszínűség megőrzése


Ha a közös jogkezelő csak egy országra vonatkozóan ad ki engedélyt, akkor a szabályok szerint felkérhet egy másik közös jogkezelőt repertoárjának a további országokban történő engedélyeztetésére. Bizonyos esetekben az utóbbi erre kötelezhető is lesz, minden esetben a saját repertoárra vonatkozóval megegyező feltételek mellett.


A művészek pontos és időben történő kifizetése


A szerzői jogok közös jogkezelőjének garantálnia kell, hogy az általa képviselt művészek időben megkapják a megfelelő jogdíjaikat. A jogdíjakat általános szabályként a lehető leghamarabb ki kell fizetni, de semmiképp nem később, mint a jogdíj begyűjtésének pénzügyi évétől számított kilenc hónap.


A jogok birtokosainak is lesz beleszólása a jogkezelést érintő döntésekbe, és ők választhatják ki a számukra megfelelő közös jogkezelő szervezetet.


A következő lépések


A 640 szavazattal, 18 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett elfogadott irányelv még a Tanács hivatalos jóváhagyására vár. Azt követően a tagállamoknak két év alatt kell átültetniük a jogszabályt a nemzeti jogrendbe.